Kardamon - Elettaria cardamomum - zastosowanie, działanie i opis

Zastosowanie kardamon

Kardamon to zioło stosowane jako lekarstwo ale również używane do przyprawiania potraw. Kardamon stosuje się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego:niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe.

Kardamon można stosować również w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia. Kardamon to znany od dawna wspaniały afrodyzjak.

Napar: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.

Możliwe skutki uboczne

W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać przyjmowania preparatu i poinformować o nich lekarza.

Ostrzeżenia

Nie zaleca się stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią, ze względu na brak odpowiednich danych odnośnie bezpieczeństwa stosowania.
Nie należy stosować po terminie ważności.
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.