Encyklopedia leków

Kardamon - Elettaria cardamomum

Podstawowe informacje

Działanie
łagodzi objawy niestrawności
tonizuje i wzmacnia układ pokarmowy
zwiększa łaknienie
Surowce
nasiona kardamonu

Kardamon to zioło stosowane jako lekarstwo ale również używane do przyprawiania potraw. Kardamon stosuje się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego:niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe.

Kardamon można stosować również w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia. Kardamon to znany od dawna wspaniały afrodyzjak.

Napar: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.

W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać przyjmowania preparatu i poinformować o nich lekarza.

Nie zaleca się stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią, ze względu na brak odpowiednich danych odnośnie bezpieczeństwa stosowania.
Nie należy stosować po terminie ważności.
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.

Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij