Paulinia guarana - Paullinia cupana - zastosowanie, działanie i opis

Czym jest paulinia guarana

Paullinia cupana (Paullinia Guarana) jest pnączem występującym w dorzeczu Amazonki.
Surowiec stanowi nasienie guarany  – Paulliniae semen, które po zebraniu jest prażone, mielone, mieszane z wodą, a następnie suszone. Uzyskuje się w ten sposób guaranę (Pasta guarana). Otrzymany produkt zawiera 4-6% kofeiny (3-5 gram guarany odpowiada 300 mg kofeiny).
W badaniach klinicznych wykazano, iż preparaty guarany pozyskiwane z surowca naturalnego są znacznie bezpieczniejsze i wykazują dłuższy efekt działania pobudzającego niż czysta kofeina.

Działanie i właściwości lecznicze paulini guarany

Zawarta w surowcu (nasienie guarany) kofeina działa pobudzająco w stanach przemęczenia, znużenia, spadku wydolności psychicznej i fizycznej.

Guarana jest również cennym adaptogenem:

  • substancją wspomagającą radzenie sobie ze stresem
  • ułatwia przystosowywanie się do nowych warunków otoczenia,
  • działa psychostymulująco
  • oraz podnosi ciśnienie krwi

Dodatkowo guarana zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu znajduje zastosowanie
w dietach odchudzających oraz jest składnikiem wielu preparatów wspomagających
redukcję masy ciała.
Wyciągi z guarany stosowane do płukania jamy ustnej hamują rozwój drobnoustrojów
oraz tworzenie płytki nazębnej.

Zastosowanie paulini guarany

•    Stany przemęczenia
•    Depresje nerwowe
•    Stres
•    Spadek wydolności fizycznej i psychicznej
•    Wspomagająco przy odchudzaniu

Sposoby użycia paulini guarany

Zalecana dzienna dawka guarany w formie sproszkowanej wynosi 1-3 gramy.

Możliwe skutki uboczne

Stosowanie zbyt dużych dawek guarany może powodować wzrost ciśnienia krwi,
nadmierne pobudzenie, uczucie niepokoju, zaburzenia snu oraz kołatanie serca.

Ostrzeżenia

Preparatów z guaraną nie należy stosować u osób chorujących na nadciśnienie,
choroby układu sercowo- naczyniowego, cukrzycę, osteoporozę, a także u dzieci i kobiet w ciąży.

Ciekawostka dotycząca paulini guarany

Guarana zawiera 4 razy więcej kofeiny niż ziarna kawy!