
Encyklopedia leków
Jarząb pospolity (jarzębina) - Sorbus aucuparia
Podstawowe informacje
- Działanie
-
ściągająceprzeciwbiegunkoweprzeciwzapalneprzeciwmiażdżycowe
- Surowce
-
kwiat jarzębinyowoc jarzębiny
Oferta portalu DOZ.pl
Jarzębina występuje w postaci krzewów lub drzew. Występuje w Europie oraz Azji.
W Polsce pospolicie spotykana.
Surowcem jarzębiny jest przede wszystkim owoc – Fructus Sorbi, kwiat – Flos Sorbi
i czasami także liść – Folium Sorbi.
Kwiaty zbiera się w początkach kwitnienia – całe kwiatostany i suszy w cieniu. Z kolei owoce jarzębiny zbiera się w formie całych owocostanów. Następnie suszy się je w cienkich warstwach, w temperaturze do 60oC.
Owoce Jarzębiny :
- wykazują działanie moczopędne ze względu na hamowanie resorpcji wtórnej w cewkach nerkowych.
- stosuje się w stanach zapalnych nerek i w kamicy nerkowej (ze względu na działanie przeciwzapalne)
- w zaburzeniach krążeniowych i trawiennych
- mają także działanie łagodnie ściągające i słabo przeciwbiegunkowe (dzięki zawartości garbników)
- ze względu na znaczne ilości witaminy C uzupełniają jej braki w organizmie, a także zakwaszają mocz.
Kwiaty jarzębiny:
- mają łagodne działanie moczopędne
- zwiększają wydalanie kwasu moczowego
- stosowane w lekkich nieżytach pokarmowych ze względu na działanie przeciwzapalne
- w medycynie ludowej były stosowane jako środek lekko rozwalniający dla dzieci, a także w przeziębieniach.
• W osłabieniu czynności nerek
• Zaburzenia trawienne (w tym lekkie biegunki, nieżyty jelit)
• Schorzenia wątroby i pęcherzyka żółciowego
• Zaburzeniach krążenia (także żylakach)
• Niedoborze witaminy C i prowitaminy A
• Cukrzycy
• Reumatyzmie
• Zaburzeniach metabolizmu
W schorzeniach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego
2 x dziennie po 1 łyżce suchych, sproszkowanych lub zmielonych owoców, popijając przegotowaną wodą.
lub
1 łyżeczkę owoców jarzębiny (3g) zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 10 min. Wypić jeszcze ciepły napar. 3 g owoców jarzębiny (1 płaska łyżeczka od herbaty) stanowi dzienną dawkę.
Napar z kwiatów jarzębiny (w przeziębieniach)
1 łyżka rozdrobnionych kwiatów zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć 20-30 minut, następnie odcedzić. Pić 2-4 raz dziennie połowę szklanki.
Owoce jarzębiny są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym – konfitury, musy, soki.
Świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę.
Nie należy spożywać świeżych owoców jarzębiny ze względu na obecność
kwasu parasorbowego, który może wywoływać miejscowe podrażnienia, biegunki
i wymioty. Jest on również odpowiedzialny z gorzki smak owoców, łatwo
ulega rozkładowi w procesie ogrzewania i gotowania.
Jarzębina w czasach plemion słowiańskich i germańskich była poświęcona bogowi piorunów.
Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem