Encyklopedia leków

Morwa biała - Morus alba

Podstawowe informacje

Działanie
przeciwzapalne
obniża poziom cukru we krwi
antyoksydacyjne
Surowce
liść morwy białej
ekstrakt z liści morwy białej
ekstrakt z owoców morwy białej

Morwa biała jest drzewem liściastym pochodzącym z obszarów Japonii, Chin, Tajlandii i Indii.
Obecnie występuje również w Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej.
Od wieków morwa biała była wykorzystywana w medycynie chińskiej, w leczeniu wielu chorób. Obecnie wzbudza duże zainteresowanie na całym świecie, a jej aktywność lecznicza jest nadal badana.
Surowiec stanowią liście, które są zbierane wiosną, a następnie suszone w zacienieniu,
w lekkim przewiewie.

Najbardziej rozpowszechnione w lecznictwie są liście morwy.

Znane są przede wszystkim z silnych właściwości hipoglikemicznych (obniżających poziom cukru we krwi), które zawdzięczają obecności składnika budową przypominającego glukozę. Związek ten i jego pochodne wpływają regulująco na nienaturalne wzrosty poziomu cukru we krwi. W badaniach, w grupie osób chorujących na cukrzycę typu II stwierdzono, że codzienne picie naparu z liści morwy obniża poziom glukozy zarówno na czczo, jak i po posiłku.

Liście morwy białej są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za stres oksydacyjny, a tym samym uszkadzanie komórek.

Aktywność antyoksydacyjna składników zawartych w liściach morwy jest niezwykle ważna w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak:

  • cukrzyca
  • nadciśnienie tętnicze 
  • inne choroby układu krążenia.

Przetwory z liści, jak i owoców morwy białej :

  • regulują poziom cukru we krwi
  • są bogatym źródłem mikro i makroelementów
  • zawierają szereg aminokwasów egzogennych (m. in.: metioninę, leucynę
    i tryptofan)
  • wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze
  •   hamują utlenianie lipidów
  • mogą ograniczać problemy związane z otyłością u osób ze zwiększoną masa ciała.
  • Podwyższony poziom cukru we krwi
  • Wspomagająco przy cukrzycy typu II
  • Otyłość
  • Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
  • Podwyższony poziom cholesterolu
  • Płukanie jamy ustnej i gardła

Napar z liści morwy

1 łyżeczkę liści morwy białej zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez 5 minut, następnie przecedzamy.

Brak istotnych działań ubocznych.

W przypadku stosowania preparatów z morwy białej u osób chorujących na cukrzycę,
należy skonsultować to z lekarzem.

Ekstrakty z morwy działają wybielająco na skórę, gdyż wpływają na zahamowanie wytwarzania melaniny.

Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij