
Encyklopedia leków
Morwa biała - Morus alba
Podstawowe informacje
- Działanie
-
przeciwzapalneobniża poziom cukru we krwiantyoksydacyjne
- Surowce
-
liść morwy białejekstrakt z liści morwy białejekstrakt z owoców morwy białej
Oferta portalu DOZ.pl
Spis treści
- Czym jest morwa biała
- Działanie i właściwości lecznicze morwy białej
- Zastosowanie morwy białej
- Sposoby użycia morwy białej
- Skutki uboczne
- Ostrzeżenia
- Ciekawostka dotycząca morwy białej
Czym jest morwa biała
Morwa biała jest drzewem liściastym pochodzącym z obszarów Japonii, Chin, Tajlandii i Indii.
Obecnie występuje również w Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej.
Od wieków morwa biała była wykorzystywana w medycynie chińskiej, w leczeniu wielu chorób. Obecnie wzbudza duże zainteresowanie na całym świecie, a jej aktywność lecznicza jest nadal badana.
Surowiec stanowią liście, które są zbierane wiosną, a następnie suszone w zacienieniu,
w lekkim przewiewie.
Działanie i właściwości lecznicze morwy białej
Najbardziej rozpowszechnione w lecznictwie są liście morwy.
Znane są przede wszystkim z silnych właściwości hipoglikemicznych (obniżających poziom cukru we krwi), które zawdzięczają obecności składnika budową przypominającego glukozę. Związek ten i jego pochodne wpływają regulująco na nienaturalne wzrosty poziomu cukru we krwi. W badaniach, w grupie osób chorujących na cukrzycę typu II stwierdzono, że codzienne picie naparu z liści morwy obniża poziom glukozy zarówno na czczo, jak i po posiłku.
Liście morwy białej są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za stres oksydacyjny, a tym samym uszkadzanie komórek.
Aktywność antyoksydacyjna składników zawartych w liściach morwy jest niezwykle ważna w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak:
- cukrzyca
- nadciśnienie tętnicze
- inne choroby układu krążenia.
Przetwory z liści, jak i owoców morwy białej :
- regulują poziom cukru we krwi
- są bogatym źródłem mikro i makroelementów
- zawierają szereg aminokwasów egzogennych (m. in.: metioninę, leucynę
i tryptofan) - wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze
- hamują utlenianie lipidów
- mogą ograniczać problemy związane z otyłością u osób ze zwiększoną masa ciała.
Zastosowanie morwy białej
- Podwyższony poziom cukru we krwi
- Wspomagająco przy cukrzycy typu II
- Otyłość
- Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
- Podwyższony poziom cholesterolu
- Płukanie jamy ustnej i gardła
Sposoby użycia morwy białej
Napar z liści morwy
1 łyżeczkę liści morwy białej zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez 5 minut, następnie przecedzamy.
Skutki uboczne
Brak istotnych działań ubocznych.
Ostrzeżenia
W przypadku stosowania preparatów z morwy białej u osób chorujących na cukrzycę,
należy skonsultować to z lekarzem.
Ciekawostka dotycząca morwy białej
Ekstrakty z morwy działają wybielająco na skórę, gdyż wpływają na zahamowanie wytwarzania melaniny.
Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem