Morwa biała - Morus alba - zastosowanie, działanie i opis

Czym jest morwa biała

Morwa biała jest drzewem liściastym pochodzącym z obszarów Japonii, Chin, Tajlandii i Indii.
Obecnie występuje również w Europie, Afryce, Ameryce Północnej i Południowej.
Od wieków morwa biała była wykorzystywana w medycynie chińskiej, w leczeniu wielu chorób. Obecnie wzbudza duże zainteresowanie na całym świecie, a jej aktywność lecznicza jest nadal badana.
Surowiec stanowią liście, które są zbierane wiosną, a następnie suszone w zacienieniu,
w lekkim przewiewie.

Działanie i właściwości lecznicze morwy białej

Najbardziej rozpowszechnione w lecznictwie są liście morwy.

Znane są przede wszystkim z silnych właściwości hipoglikemicznych (obniżających poziom cukru we krwi), które zawdzięczają obecności składnika budową przypominającego glukozę. Związek ten i jego pochodne wpływają regulująco na nienaturalne wzrosty poziomu cukru we krwi. W badaniach, w grupie osób chorujących na cukrzycę typu II stwierdzono, że codzienne picie naparu z liści morwy obniża poziom glukozy zarówno na czczo, jak i po posiłku.

Liście morwy białej są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za stres oksydacyjny, a tym samym uszkadzanie komórek.

Aktywność antyoksydacyjna składników zawartych w liściach morwy jest niezwykle ważna w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak:

  • cukrzyca
  • nadciśnienie tętnicze 
  • inne choroby układu krążenia.

Przetwory z liści, jak i owoców morwy białej :

  • regulują poziom cukru we krwi
  • są bogatym źródłem mikro i makroelementów
  • zawierają szereg aminokwasów egzogennych (m. in.: metioninę, leucynę
    i tryptofan)
  • wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze
  •   hamują utlenianie lipidów
  • mogą ograniczać problemy związane z otyłością u osób ze zwiększoną masa ciała.

Zastosowanie morwy białej

  • Podwyższony poziom cukru we krwi
  • Wspomagająco przy cukrzycy typu II
  • Otyłość
  • Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
  • Podwyższony poziom cholesterolu
  • Płukanie jamy ustnej i gardła

Sposoby użycia morwy białej

Napar z liści pokrzywy

1 łyżeczkę liści morwy białej zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez 5 minut, następnie przecedzamy.

Możliwe skutki uboczne

Brak istotnych działań ubocznych.

Ostrzeżenia

W przypadku stosowania preparatów z morwy białej u osób chorujących na cukrzycę,
należy skonsultować to z lekarzem.

Ciekawostka dotycząca morwy białej

Ekstrakty z morwy działają wybielająco na skórę, gdyż wpływają na zahamowanie wytwarzania melaniny.