Aktyna

Aktyna – jest to białko kurczliwe mięśni, stanowiące 25% masy białek mięśnia. Występuje w dwóch formach - globularnej (zbliżonej do kulistego) jako aktyna G i fibrylarnej (włókienkowej) jako aktyna F.

Aktyna G jest ATPazą (enzym rozkłada i składa się z dwóch części, między którymi znajduje się szczelina wiążąca ATP (lub ADP). ATP jest źródłem energii a reagując z aktyna i miozyną powoduje skurcz mięśni. Aktyna F tworzy nici o średnicy 6-7 nm i jest głównym składnikiem filamentów cienkich.

Cząsteczki aktyny i miozyny budują – aktomiozynę, stanowiącą kompleks 2 białek. Jest to główny składnik wszystkich układów kurczliwych, zwłaszcza w komórkach mięśniowych. Struktury te są mało uporządkowane w mięśniach gładkich, natomiast w mięśniach szkieletowych i mięśniu sercowym rozmieszczone są regularnie.