Hemoglobina

Hemoglobina (Hb) - białko będące zasadniczym składnikiem erytrocytów. Jej główną funkcją jest transport tlenu z płuc do tkanek.

Hemoglobina jest sferycznym białkiem, w skład którego wchodzi globina (cztery łańcuchy polipeptydowe) i cztery podjednostki hemu. Hem nadaje białku, a tym samym także krwi, czerwony kolor. Każdy łańcuch polipeptydowy zawiera jedną cząsteczkę hemu. W każdą cząsteczkę hemu wbudowany jest centralnie atom żelaza (Fe2+), dzięki któremu możliwe jest czasowe wiązanie cząsteczek tlenu. Jedna cząsteczka hemoglobiny może przyłączyć nawet cztery cząsteczki tlenu. Co więcej w wyniku postępującego wiązania tlenu wzrasta powinowactwo hemoglobiny do cząsteczki O2.

Wartości prawidłowe dla dorosłych:
- mężczyźni 14,5 – 17,4 g/dl,
- kobiety 12,3 – 15,3 g/dl.