Sok trzustkowy

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Gastroenterologia
Encyklopedia leków Dietetyka
Gastroenterologia

Sok trzustkowy - wydzielany jest przez część egzokrynną trzustki, wyprowadzony zostaje do dwunastnicy przez bańkę wątrobowo-trzustkową. Sok trzustkowy ma odczyn obojętny lub lekko zasadowy. W ciągu doby trzustka produkuje około 2 litrów soku.

Zawiera enzymy trawienne:
Trypsynogen i chymotrypsynogen - nieaktywne enzymy proteolityczne .
Rybonukleazę i deoksyrybonukleazę - enzymy trawiące kwas rybonukleinowy i dezoksyrybonukleinowy.
Alfa-amylazę - enzym rozkładający wielocukry do dwucukrów
Lipazę - enzym hydrolizujący tłuszcze.

Poza enzymami trawiennymi w soku trzustkowym znajduje się sód, potas, wapń, magnez, chlor, siarka, fosfor, wodorowęglany, azot, mocznik i kwas moczowy. Sok trzustkowy jest wydzielany na drodze odruchowej już wtedy gdy pokarm znajduje się w jamie ustnej pod wpływem impulsów biegnących nerwami błędnymi.