Dieta Kwaśniwskiego

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Dieta Kwaśniewskiego jest dietą wysokotłuszczowa, a spożycie w niej białka jest niskie. Zalecane proporcje wyrażone w gramach białko : tłuszcz : węglowodany wynoszą w początkowym okresie 1,0 : 2,5-3,5 : 0,8, później należy zaś zmniejszyć ilość spożywanego białka. Zalecane jest spożywanie tłustych produktów zwierzęcych, takich jak żółtka jaj, podroby, tłuste mięsa, sery, masło, śmietana. Uzupełnieniem tych produktów powinny być niskocukrowe warzywa takie jak pomidory, ogórki i kapustne. Spożycie bogatych w węglowodany owoców należy ograniczyć, dopuszczalne są w niewielkich ilościach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarne porzeczki, jagody i żurawina.

Z medycznego punktu widzenia opartego na dużych programach badawczych taki sposób odżywiania powoduje znaczny wzrost ryzyka miażdżycy i hipercholesterolemii (poprzez podwyższenie poziomu frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi).