Biegunka podróżnych

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Higiena i epidemiologia
Gastroenterologia
Encyklopedia leków Higiena i epidemiologia
Gastroenterologia

Obserwuje się objawy ostrego zakażenia przewodu pokarmowego:
biegunka, która może mieć charakter krwisty lub wodnisty, odwodnienie, ból brzucha, nudności, wymioty, gorączka

Pierwsze objawy pojawiają się zwykle w 2–3 dni po przyjeździe do celu podróży. Biegunka utrzymuje się przez 3–4 dni. Za przewlekłe postacie biegunki często odpowiadają pasożyty wewnątrzjelitowe.

Biegunkę podróżnych stwierdza się u podróżujących do Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa, Azja Południowa, większość Afryki, na Bliski Wschód, Chin, Rosji.

Za więcej niż 80% przypadków biegunki podróżnych odpowiedzialne są bakterie.
W 5–10% przypadków biegunkę podróżnych wywołują wirusy (rotawirusy, norowirusy, adenowirusy typ 40 i 41, astrowirusy), patogenami mogą być również pierwotniaki, takie jak: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica i Cryptosporidium. W około 40% przypadków nie wykrywa się czynnika etiologicznego; stwierdzano również zakażenia mieszane.

Chorobie zapobiega się stosując podstawowe zasady higieny, takie jak mycie rąk przed posiłkami. Nie należy spożywać pokarmów i płynów pochodzących z nieznanego źródła (targi, handlarze uliczni). Zaleca się unikanie w czasie podróży do rejonów zagrożonych jedzenia potraw podawanych w temperaturze pokojowej, świeżych warzyw, niegazowanej wody, lodu w kostkach, owoców nieobranych ze skórki. Za stosunkowo bezpieczne uważa się spożywanie potraw gorących, pieczywa i innych suchych pokarmówi oraz picie ciepłych płynów lub napojów gazowanych.