Anemia

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Hematologia
Encyklopedia leków Hematologia

Anemia może być spowodowana między innymi utratą dużej ilości krwi, zbyt małą ilością czerwonych krwinek lub skróconym czasem ich życia. Niewielka ilość erytrocytów lub ich szybki rozpad są związane m.in. z niedoborami pewnych substancji: żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12; sklonnościami wrodzonymi, nieprawidłową budową krwinek.

Dolegliwości związane z anemią: bladość, osłabienie, bóle głowy, zmęczenie, spadek odporności czy stany podgorączkowe, senność, mroczki przed oczami, duszności, omdlenia, zawroty głowy, czy szum w uszach. Mogą wystąpić krwawienia z nosa, mocz o ciemnym zabarwieniu i krew w stolcach. Zwykle nie są to objawy bardzo dokuczliwe.
Niemal we wszystkich przypadkach zalecana jest dieta bogata w żelazo (np. mięso), czy witaminę B12 (mięso, ryby, podroby) oraz zażywanie suplementów. Ważne jest także spożywanie witaminy C, ułatwiającej przyswajanie żelaza.