Mleczan (kwas mlekowy)

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Diabetologia
Diagnostyka laboratoryjna
Encyklopedia leków Diabetologia
Diagnostyka laboratoryjna

Reakcja ta jest nasilana w warunkach niedoboru tlenu. Stężenie mleczanu zwiększa się więc w każdym przypadku poważnej hipoksji. Mleczan wykorzystywany jest w procesie glukoneogenezy, a każde osłabienie tego procesu również zwiększa stężenie mleczanu.
Zwiększenie stężenia mleczanu może być spowodowane jego nadprodukcją wskutek niedostatecznego zaopatrzenia tkanek w tlen. Dzieje się tak w przypadku ostrej niewydolności oddechowej, wstrząsu i szoku, w przebiegu których zazwyczaj dochodzi do kwasicy mleczanowej. Kwasicę mleczanową podejrzewa się zawsze u chorego na cukrzycę, u którego nie można wyjaśnić nasilonej kwasicy metabolicznej, z luką anionową przez zwiększenie ciał ketonowych.
Kwasica mleczanowa objawia się klinicznie oddechem Kussmaula, bólami w obrębie klatki piersiowej i jamy brzusznej lub wstrząsem. Nie stwierdza się zapachu acetonu w oddechu.