Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe to niepożądane nietoksyczne reakcje na pożywienie spowodowane przez reakcje nieimmunologiczne.

Przyczyny:
Główną przyczyną nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja węglowodanów. Może ona wynikać z pierwotnych nieodwracalnych niedoborów enzymatycznych: brak disacharydazy (enzym odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów) lub wtórnych odwracalnych niedoborów, które powstają w wyniku zaniku kosmków (celiakia, alergia pokarmowa, chemioterapia, biegunki infekcyjne, lamblioza, zespół poresekcyjny) oraz złe wchłanianie cukrów prostych.

Objawy:
Do klasycznych objawów nietolerancji pokarmowej należą: wzdęcie, ból brzucha, uczucie pełności, wymioty, biegunka, uczucie dyskomfortu w brzuchu.

Rozpoznanie:
Rozpoznanie nietolerancji pokarmowej stawia się w oparciu o objawy kliniczne, badanie stolca, test oddechowy lub na podstawie aktywności disacharydazy w bioptatach jelitowych.

Postępowanie:
Leczenie polega na eliminacji z diety zawartości nietolerowanego cukru.