Mięsak Ewinga

Mięsak Ewinga jest nowotworem złośliwym lokalizującym się w kościach. Zazwyczaj rozwija się w kościach kończyny dolnej (uda, podudzia), rzadziej w strukturach kostnych miednicy i tułowia. Guz bardzo szybko nacieka tkanki miękkie powodując ich destrukcję. Daje przerzuty głównie do płuc, mózgu, innych kości i do szpiku.

Epidemiologia:
Mięsak Ewinga rozwija się głównie u nastolatków, ale może pojawić się również w młodszym wieku. Nowotwór częściej występuje u chłopców niż u dziewczynek.

Przyczyny:
Przyczyny rozwoju mięsaka Ewinga nie są znane.

Objawy:
Głównymi objawami są: narastający miejscowy obrzęk oraz ból. Często objawom miejscowym towarzyszą objawy ogólne tj.: gorączka, spadek masy ciała. W badaniach laboratoryjnych uwagę zwraca podwyższona ilość białych krwinek oraz wysokie OB.

Rozpoznanie:
Podstawą rozpoznania mięsaka Ewinga jest biopsja guza i badanie histopatologiczne pobranego materiału. Do oceny stopnia zaawansowania choroby nowotworowej wykorzystuje się badania obrazowe tj.: tomografia komputerowa, badanie radiologiczne i scyntygrafia.

Postępowanie:
Leczenie rozpoczyna się od chemioterapii mającej na celu zmniejszenie masy guza i usunięcie przerzutów. Dalszym etapem postępowania jest leczenie chirurgiczne lub radioterapia w zależności od umiejscowienia zmiany.