Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa jest niepożądaną, nietoksyczną reakcją pokarmową.

Epidemiologia:
Najczęstszym czynnikiem uczulającym jest białko mleka krowiego. Zazwyczaj alergia pokarmowa dotyczy niemowląt (częstość 2-7,5%).

Przyczyny:
Alergia pokarmowa wynika z istnienia predyspozycji genetycznej do rozwoju reakcji immunologicznej sprowokowanej kontaktem z określonymi składnikami pożywienia.

Ponadto rozwojowi choroby alergicznej sprzyjają czynniki uszkadzające „barierę jelitową” (zwłaszcza u najmłodszych dzieci, u których układ immunologiczny jest niedojrzały, a ściany jelita są „nieszczelne”)czyli infekcje wirusowe i bakteryjne, przyjmowanie antybiotyków.

Objawy:
Alergia pokarmowa jest uważana za pierwszy objaw choroby atopowej u dzieci. Objawy kliniczne mogą pojawić się już w pierwszych dniach życia i mogą być bardzo różnorodne.

Wśród objawów alergii pokarmowej mogą wystąpić: atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, obrzęki, przewlekła biegunka, wymioty, ulewania, kolki, bóle brzucha, wzdęcie brzucha, stolce z krwią, niechęć do jedzenia, paradoksalne zaparcia, astma, przewlekły nieżyt nosa, zapalenie ucha środkowego, migrena, zaburzenia emocjonalne, zaburzenia snu, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Rozpoznanie:
Alergię pokarmową można podejrzewać na podstawie objawów klinicznych, wywiadu rodzinnego, testów skórnych lub oceny stężenia IgE w surowicy. Jednak jedynym badaniem umożliwiającym rozpoznanie alergii pokarmowej jest test prowokacyjny, który polega na wprowadzeniu do organizmu podejrzanego produktu w małych ilościach.

Postępowanie:
Leczenie alergii pokarmowej opiera się na eliminacji z diety pokarmu wywołującego reakcję alergiczną. Niemowlętom zamiast mleka podaje się hydrolizaty kazeinowe lub serwatkowe.

Dzieciom do 1 roku życia nie powinno podawać się zbóż glutenowych, jaj oraz cytrusów. Natomiast do 2 roku życia z diety dziecka należy wykluczyć: ryby, orzechy, czekoladę i kakao. Aby zapobiec rozwojowi alergii pokarmowej niemowlę powinno być karmione piersią do 6 miesiąca życia. Istotne jest aby matka karmiąca piersiową stosowała dietę eliminacyjną (wykluczającą mleko, jaja, ryby i orzechy).