Insulina

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Diabetologia
Encyklopedia leków Diabetologia

Insulina – hormon wytwarzany w trzustce odgrywający ważną rolę w metabolizmie węglowodanów, białek oraz tłuszczy w organizmie.

Insulina wytwarzana jest w komórkach B wysp trzustkowych. Składa się z dwóch fragmentów A i B połączonych dwoma mostkami siarczkowymi. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na insulinę wynosi około 50 jm.

Najsilniejszym bodźcem wywołującym uwolnienie hormonu z trzustki jest wzrost stężenia glukozy we krwi obwodowej. Przy prawidłowym stężeniu glukozy (4,0-5,5 mmol/l) jej stężenie jest bardzo niskie i wynosi około 10 µJ/ml. Wzrost stężenia glukozy wywołuje wydzielenie insuliny z komórek B osiągając nawet 10-krotnosć poziomu podstawowego.

Bezpośrednim efektem działania insuliny jest zwiększenie transportu glukozy do komórek organizmu. Dodatkowo hormon powoduje uruchomienie syntezy białek, rozpoczęcie tworzenia glikogenu - wielocukru będącego ustrojowym magazyn glukozy, aktywację glikolizy oraz zahamowanie glukoneogenezy.

Wszystkie te czynniki prowadzą do spadku stężenia glukozy we krwi.