Hemoglobina glikowana

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Diabetologia
Encyklopedia leków Diabetologia

Hemoglobina glikowana – jest to produkt nieenzymatycznego przyłączenia cząsteczki glukozy do cząsteczki hemoglobiny.

W przebiegu cukrzycy glikacji poddawane są wszystkie rodzaje białek organizmu czyli enzymy, białka transportowe, budulcowe, oraz hormonalne. Błona erytrocytów jest przepuszczalna dla glukozy, więc stężenie glikowanej hemoglobiny odzwierciedla średnie stężenie cukru we krwi w okresie zbliżonym do okresu przeżycia erytrocytów wynoszącym 120 dni. Wskaźnik ten służy do oceny wyrównania metabolicznego cukrzycy.

Zaleca się oznaczania poziomu hemoglobiny glikowanej 2 razy w roku, a u dzieci, młodzieży i chorych z rozchwianą cukrzycą, co 3 miesiące. Przyjmuje się że poziom związanej hemoglobiny poniżej 7% świadczy o dobrej odpowiedzi chorego pacjenta na leczenie przeciwcukrzycowe.

Badanie stężenia hemoglobiny glikowanej jest niemiarodajne w przypadku: niedokrwistości, hemoglobinopatii, przyjmowania niektórych leków (np. salicylanów), niewydolności nerek, hiperbilirubinemii.