Brodawki językowe

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Neurologia
Otolaryngologia
Encyklopedia leków Neurologia
Otolaryngologia

Brodawki językowe to wyniosłości błony śluzowej, blaszki właściwej i nabłonka języka. Na jego grzbiecie wyróżnia się sześć rodzajów brodawek. Możemy je podzielić na:
a) brodawki mechaniczne, do których należą: brodawki nitkowate, stożkowate i soczewkowate
b) brodawki smakowe do których zaliczamy: brodawki grzybowate, okolone i liściaste.

W przedniej części języka znajdują się brodawki nitkowate i grzybowate, w tylnej natomiast brodawki okolone, a na bocznych powierzchniach brodawki liściaste. W brodawkach językowych (wyłączając brodawki nitkowate) znajdują się kubki smakowe reagujące na 4 rodzaje smaku: słony, słodki, gorzki i kwaśny. Niektóre brodawki grzybowate wyposażone są w narządy gorzkie, słone i kwaśne, nieliczne tylko kubki przewodzą dwa lub jeden rodzaj smaku. Smak gorzki przewodzą przeważnie brodawki okolone, słodki, kubki smakowe końca języka, kwaśny, brzegów.