Kubki smakowe

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Otolaryngologia
Neurologia
Encyklopedia leków Otolaryngologia
Neurologia

Kubki smakowe - chemoreceptory zlokalizowane na powierzchni języka odpowiedzialne za odczuwanie smaku. Człowiek posiada około 9000 kubków smakowych położonych w największej ilości na bocznej powierzchni brodawek okolonych języka.

Każdy kubek smakowy składa się z 50 komórek nabłonkowych, z których około 20 to komórki zmysłowe wrażliwe na substancje chemiczne. Pozostałe są komórkami podporowymi i podstawnymi. Komórki budujące kubki smakowe podlegają nieustannej wymianie - przeciętnie żyją 10 dni. Do podstawy kubka smakowego dochodzi kilkadziesiąt włókien nerwowych przekazujących informacje do ośrodków smaku obecnych w ośrodkowym układzie nerwowym.

Kubki smakowe położone w różnych częściach języka odbierają 5 smaków:

  • gorzki - najlepiej odczuwany w obrębie nasady języka,
  • słony - jego receptory rozłożone są na całej powierzchni języka,
  • kwaśny - odbierany w bocznej części języka,
  • słodki - odczuwany na koniuszku języka,
  • umami - odpowiedzialny za odbiór smaku L-aminokwasów, głównie glutaminianu.