Ilość spożywanych posiłków

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

W ciągu dnia ilość posiłków powinna być dostosowana do wieku, płci, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy oraz warunków życia. Optymalna liczba posiłków w ciągu dnia wynosi 4-5. Przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny dla dzieci do lat 15 oraz 5-6 godzin dla dorosłych.


Procentowy rozkład energii na poszczególne posiłki:

3 posiłki: śniadanie (30-35%), obiad (35-40%), kolacja (25-30%).
4 posiłki: śniadanie (25-30%), II śniadanie (5-10%), obiad (35-40%), kolacja (25-30%).
5 posiłków: śniadanie (25-30%), II śniadanie (5-10%), obiad (30-35%), podwieczorek (5-10%), kolacja (15-20%).