Antyoksydanty

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Antyoksydanty – związki chemiczne posiadające możliwość neutralizowania wolnych rodników.

Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, które pozbawione jednego albo więcej elektronów – powoduje to, że są wyjątkowo niestabilne. Błyskawicznie wchodzą w reakcje z cząsteczkami w zdrowych tkankach i zabierają potrzebny elektron. Powoduje to uszkodzenia białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych zdrowych komórek. Antyoksydanty są substancjami, które zapobiegają niszczeniu struktur komórkowych.

Dzielimy je na:

- endogenne, czyli występujące w każdej komórce enzymy, do których zaliczmy dysmutazę ponadtlenkową, katalazę, reduktazę glutationu i peroksydazę,
- egzogenne dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem lub pod postacią suplementów (witamina A, C, E, koenzym Q10, karotenoidy).

Antyoksydanty chronią organizm przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy i chorób stawów.