Zdrowe odżywianie

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Zasady zdrowego żywienia określa się w postaci tzw. piramidy żywieniowej.

Jej podstawę tworzy wysiłek fizyczny - codzienna aktywność fizyczna przeciwdziała rozwojowi nadwagi i otyłości. Podstawią diety powinny być produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy). Często powinniśmy spożywać owoce i warzywa - przynajmniej 3 razy dziennie.

Kolejnym piętrem są rośliny strączkowe oraz orzechy, które zaopatrują organizm w białko oraz błonnik (zalecane 1-3 razy dziennie). Białko i tłuszcze zwierzęce 2 razy dziennie. Mleko i jego przetwory zalecane są natomiast w małych ilościach (1-2 razy dziennie). Na szczycie piramidy umiejscowione jest czerwone mięso, kiełbasa, słodycze oraz białe pieczywo.