Cellulit

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Cellulit jest to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej połączone z patologicznymi, włóknistymi zmianami w tkance podskórnej. Najczęściej dotyczy ud, pośladków oraz bioder. Skóra w tych miejscach staje się pomarszczona, sucha oraz mniej elastyczna. Cellulit jest skutkiem nadmiernego wydzielania estrogenów u dziewcząt w okresie dojrzewania i u młodych kobiet.

Wyróżniamy trzy rodzaje cellulitu:

- cellulit wodny (obrzękowy) występuje u młodych kobiet, w tym czasie odkłada się rezerwa wody i tłuszczów tak by przygotować się do ewentualnej ciąży. Woda i tłuszcze przemieszczane są w kierunku zewnętrznych warstw skóry i tkanki tłuszczowej. Pod koniec cyklu miesięcznego organizm pozbywa się tej nadwyżki. Jeśli w tym czasie system hormonalny ulegnie zakłóceniu wówczas tworzy się cellulit.

- cellulit lipidowy (tłuszczowy) - dotyczy głębokich warstw skóry właściwej i tkanki łącznej. Tam znajdują się komórki tłuszczowe, które gromadzą cukier oraz kwasy tłuszczowe, tworząc związek zwany trójglicerydem, który w sposób naturalny ulega później rozpadowi. Jeśli proces ten zostanie zakłócony cukier i kwasy tłuszczowe zaczynają się gromadzić w komórkach, a te automatycznie się powiększają. Komórki ułożone są w grupach, tworząc coraz większe skupiska tworząc guzki określane potocznie jako skórka pomarańczowa. Uciskają one zakończenia nerwowe co powoduje bolesność przy ucisku. Cellulit lipidowy jest nie przylega bezpośrednio do mięśni, może gromadzić się na dużych powierzchniach, charakteryzuje się fałdami i obrzmieniami.

- cellulit cyrkulacyjny - jest to połączenie dwóch poprzednich rodzajów.