Otyłość

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Choroba, w której zbyt duże nagromadzenie tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju niekorzystnych efektów zdrowotnych. Do powszechnie stosowanych metod pozwalających na oznaczenie ilości tkanki tłuszczowej należą wskaźnik BMI, WHR (jest to stosunek obwodu talii do obwodu bioder) oraz grubość fałdu skórnego. Znaczenie ma także rozmieszczenie tłuszczu w organizmie – koncentracja w okolicy brzucha ma większe znaczenie patologiczne niż równomierne jej rozmieszczenie.

Otyłość jest poważnym zagrożeniem życia i zdrowia człowieka. Prowadzi do rozwoju wielu chorób, z których do najpoważniejszych należą: schorzenia układu krążenia i serca (zawał, nadciśnienie, choroba niedokrwienna), cukrzyca, zaburzenia krążenia mózgowego (udary krwotoczne lub niedokrwienne).

Najczęstszą przyczyną otyłości jest przekarmienie, czyli zbyt duża podaż energii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Znaczenie mają także czynniki genetyczne, biologiczne (uszkodzenie struktur mózgu odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia), przyjmowane leki (z grupy psychotropowych) oraz czynniki psychologiczne.