Probiotyk

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Gastroenterologia
Encyklopedia leków Dietetyka
Gastroenterologia

Są to żywe mikroorganizmy mające dobroczynne działanie dla układu pokarmowego naszego organizmu. W tym celu najczęściej używane są pałeczki kwasu mlekowego lub bifidobakterie. Według definicji WHO probiotyki to żywe organizmy, które podane w odpowiedniej dawce przynoszą korzystny efekt zdrowotny.

Działanie:
- zmniejszają nietolerancję laktozy,
- wywierają efekt przeciwnowotworowy (guzy jelita grubego),
- obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu,
- stymulują działanie układu odpornościowego,
- przeciwdziałają biegunce poantybiotykowej.

Najlepiej poznanym i najczęściej stosowanym probiotykiem jest Lactobacillus casei (Lactobacillus GG) stosowany przede wszystkim w łagodzeniu objawów biegunek wywołanych różnymi czynnikami m.in.: biegunka podróżnych, zakażenia rotawirusami oraz spowodowane stosowaniem antybiotyków.