Głodówka

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Metoda polegająca na czasowym powstrzymywaniu się od spożywania pokarmów.

Z medycznego punktu widzenia ten sposób postępowania nie jest prawidłowy, gdyż może doprowadzić do zagrożenia zdrowia lub życia. Okresowe zaprzestanie przyjmowania pożywienia medycyna dopuszcza tylko w wypadku badań diagnostycznych oraz niektórych operacji chirurgicznych. Zwolennicy głodówki podkreślają, że prowadzi do oczyszczenia organizmu wskutek usunięcia toksycznych substancji z organizmu. Wskazują także, że następuje wtedy regeneracja powrót do prawidłowego funkcjonowania wielu organów.

W trakcie głodówki w organizmie zachodzi wiele zmian przystosowawczych – początkowo dochodzi do zużycia zmagazynowanego w wątrobie glikogenu. Jego zapasy wystarczają na około 1 dzień. Po tym czasie organizm zaczyna otrzymywać potrzebną energię z aminokwasów (uwalnianych z mięśni) oraz kwasów tłuszczowych (z tkanki tłuszczowej). Zwiększony rozkład tłuszczy skutkuje wzrostem stężenia ciał ketonowych we krwi obwodowej. Przedłużająca się głodówka prowadzi do znacznego niedoboru białek, a więc i do obrzęków. W końcowym okresie rozwija się śpiączka ketonowa.