CLA – sprzężony kwas linolowy

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Dietetyka
Encyklopedia leków Dietetyka

Sprzężony kwas linolowy został odkryty w 1979 roku przez naukowców poszukujących karcynogenów w mięśnie wołowym. Okazało się jednak, że myszy którym wstrzyknięto podskórnie ekstrakt z mięsa, a następnie poddana działaniu czynników rakotwórczych miały o 20% mniejszą szansę rozwoju nowotworu. Kilka lat później ochronną rolę przypisano właśnie CLA. Inne badania wskazują natomiast na rolę sprzężonego kwasu linolowego w redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej – szczególnie z okolicy brzucha. Zwiększa także przemianę materii oraz przyśpiesza rozwój mięśni.

Niektórzy badacze zwracają uwagę na negatywne efekty suplementacji CLA (występujące szczególnie w trakcie przyjmowania wysokich dawkek) takie jak wzrost stężenia białka CRP oraz zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę.

Znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego – wytwarzają go m.in. krowy. Jego największe stężenie notuje się w mięsie kangura.