Hemoglobina glikowana (HbA1c)

Glikacja jest to proces łączenia glukozy z białkami (m.in. hemoglobiną). Krwinki czerwone zdrowych dorosłych osób zawierają 4–6 procent związku hemoglobiny z glukozą, tzw. hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Proces glikacji przebiega powoli i jest prawie nieodwracalny. Trwa przez cały okres życia krwinki czerwonej, wynoszący przeciętnie 120 dni, dlatego jest on wskaźnikiem glikemii w czasie ostatnich 3 miesięcy.

Zawartość HbA1c wyraża się jako odsetek zmienionej hemoglobiny do jej całkowitego stężenia, służy on do oceny wyrównania metabolicznego cukrzycy. Jak wynika z badań, u osób, które dzięki poprawnemu leczeniu cukrzycy osiągnęły zawartość hemoglobiny glikowanej poniżej 6%, ryzyko powikłań cukrzycy w postaci niekorzystnych zmian wzroku (retinopatia), nerkach (nefropatia), a także w tętnicach serca, mózgu i kończyn dolnych znacznie się zmniejszyło.

Narząd: trzustka

Norma: ≤ 6,5 %

Oznaczenia HbA1c u chorych na cukrzycę powinno się wykonywać rutynowo co 3 miesiące. U pacjentów ze stabilnym przebiegiem choroby i dobrym wyrównaniem metabolicznym oznaczenia można wykonywać co pół roku.