Cholesterol całkowity

Cholesterol produkowany w wątrobie lub dostarczany z pożywieniem jest składnikiem błon komórkowych, hormonów sterydowych, żółci. Wątroba jest również miejscem syntezy białek pełniących funkcje nośnikowe dla cholesterolu.

Cholesterol jest substancją niezbędną do życia. Jest podstawowym składnikiem błon komórkowych we wszystkich narządach i tkankach organizmu. Jest używany do produkcji hormonów kluczowych dla rozwoju i wzrostu organizmu oraz reprodukcji. Służy do produkcji kwasów żółciowych, które są konieczne do wchłaniania składników pokarmowych z pożywienia. Niewielka ilość cholesterolu krąży we krwi w formie złożonych cząstek (kompleksów białkowo - lipidowych) zwanych lipoproteinami. Część lipoprotein transportuje nadmiar cholesterolu i ułatwia jego degradację oraz eliminację z organizmu a część lipoprotein odkłada cholesterol w tkankach i narządach.

Poziom cholesterolu (cholesterolu całkowitego) oznacza całkowite stężenie cholesterolu związanego z lipoproteinami i krążącego we krwi. Jego nadmiar powoduje odkładanie się złogów cholesterolu w naczyniach, co usposabia do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej, wiąże się też ze zwiększonym ryzykiem zawału serca, dlatego oznaczanie cholesterolu jest rutynowo zlecane w ramach badań profilaktycznych.

Cholesterol całkowity może być oznaczany oddzielnie lub w połączeniu z HDL, LDL i triglicerydami- taki panel badań jest nazywany profilem lipidowym lub lipidogramem.

Narząd: wątroba

Norma: <5,2 mmol/l (<200mg/dl). Przelicznik 0,02586, czyli - mg/dl x 0.026 = mmol/l i odwrotnie mmol/l x 38.67 = mg/dl)

Wyniki powyżej normy mogą być charakterystyczne dla:
- w hipercholesterolemii rodzinnej,
- w hiperlipidemii złożonej,
- w żółtaczce mechanicznej,
- w marskości żółciowej wątroby,
- w zespole nerczycowym,
- w przewlekłym zapaleniu trzustki,
- w niedoczynności tarczycy,
- w ciąży,
- u osób otyłych.

Wyniki poniżej normy mogą być charakterystyczne dla:
- w ciężkim uszkodzeniu wątroby prowadzącym do jej niewydolności,
- w nadczynności tarczycy,
- w posocznicy,
- w czasie głodzenia,
- w ciężkich chorobach wyniszczających.