Ferrytyna

Ferrytyna jest białkiem odpowiedzialnym za przechowywanie zapasów żelaza, które następnie mogą być wykorzystywane w miarę potrzeb. Gdy zaczyna ubywać żelaza z organizmu ilość ferrytyny zmniejsza się, zanim jeszcze rozwiną się skutki niedoboru żelaza.

Narząd: wątroba.
Norma: kobiety 10-200 μg/l, mężczyźni 15-400 μg/l.

Poziom ferrytyny jest obniżony w długotrwałym niedoborze żelaza albo w przypadku obniżonego stężenia białek, z kolei jej podwyższony poziom występuje w stanach długotrwałego przeładowania żelazem, szczególnie w hemochromatozie. Ferrytyna znajduje się w większości wewnątrz komórek, głównie w wątrobie, a w mniejszych ilościach także w szpiku kostnym, śledzionie i mięśniach, tylko w niewielkich ilościach występuje we krwi. Jeśli dojdzie do uszkodzenia narządów zawierających ferrytynę (szczególnie wątroby, śledziony i szpiku kostnego), jej poziom może także wzrosnąć, pomimo prawidłowej ilości żelaza w ustroju.