Amylaza

Jest to enzym katalizujący rozkład wielocukrów.

Narząd: trzustka

Materiał: osocze, mocz

Norma: < 100 j.m./l w surowicy , < 600j.m./l w moczu.

W surowicy krwi można wykryć m.in. amylazę trzustkową i ślinową. Enzym ten jest także produkowany przez jądra, jajniki, jelito cienkie i gruczoł mleczny. Wydalany jest z moczem, więc jego poziom można mierzyć w surowicy i w moczu.
Wzrost aktywności tego enzymu stwierdza się w przypadku zapalenia trzustki, zapalenia pęcherzyka żółciowego, w chorobach ślinianek, niewydolności nerek, chorobach wątroby, a także u alkoholików.

Podstawowym zastosowaniem klinicznym oznaczania aktywności całkowitej amylazy i jej izoenzymu trzustkowego jest rozpoznawanie ostrego zapalenia trzustki. Aktywność tego enzymu w przypadku tej choroby może przekraczać normę nawet 20 razy (3-20 razy).