Serotonina

Podstawowe informacje
Znajdź lekarza Endokrynologia
Gastroenterologia
Encyklopedia leków Endokrynologia
Gastroenterologia

Serotonina jest hormonem, pochodną tryptofanu (aminokwasu egzogennego). Pełni w organizmie wiele różnorodnych funkcji w zależności od miejsca działania.

W ośrodkowym układzie nerwowym jest przekaźnikiem odpowiadającym za przesyłanie impulsów pomiędzy neuronami. Wpływa na strefę psychiczną życia człowieka - podwyższa nastrój i powoduje uczucie przyjemności, a czasem wręcz euforii, działa więc przeciwdepresyjnie. Dlatego też bywa nazywana hormonem szczęścia. Wg naukowców serotonina jest również jednym z czynników warunkujących proces zakochania. Badania wykazały, że jej poziom zwiększa się w mózgu kochanków. Odpowiada także za przebieg snu – jej niedobór może spowodować trudności w zasypianiu.

Serotonina działa silnie kurcząco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych - kurczy naczynia krwionośne trzewi, nerek, mózgu, płuc, macicy, łożyska i pępowiny. Uwalniana z trombocytów w procesie tworzenia skrzepu obkurcza mięśniówkę naczyń i ogranicza wypływ krwi.

Hormon wywiera również wpływ na układ pokarmowy: zwiększa perystaltykę jelita cienkiego, hamuje motorykę żołądka i jelita grubego, a także zmniejsza wydzielania soku żołądkowego. Dodatkowo serotonina wpływa na rodzaj przyjmowanego pokarmu. Hamuje apetyt po spożyciu węglowodanów, zaś pobudza go po spożyciu produktów białkowych.