Witamina B2, ryboflawina

Witamina B2 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Gotowanie żywności nie wpływa na jej zawartość, chyba że dodamy sodę (stworzymy zasadowe środowisko). Rozkładowi ulega pod wpływem światła i promieniowania nadfioletowego, dlatego też produktów bogatych w witaminę B2 nie powinno się przechowywać w przezroczystych opakowaniach lub suszyć na słońcu (ok. 50% witaminy B2 ulega zniszczeniu po wystawieniu na bezpośrednie działanie światła słonecznego). Ryboflawina bardzo dobrze wchłania się do organizmu z pożywienia, gorzej natomiast z tabletek na czczo (tylko w 15%).

Rola w organizmie:
Wchodzi w skład enzymów flawinowych, biorących udział w procesach metabolicznych, prowadzących do uzyskania energii z pożywienia. Jest niezbędna dla właściwego wzrostu i rozwoju organizmu, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, w wytwarzaniu hormonów. Hamuje rozwój depresji, poprzez regulację metabolizmu przekaźników nerwowych. Działa korzystnie na uszkodzoną skórę przy zabliźnianiu się ran poprzez stymulację mnożenie się komórek. Bierze udział w mechanizmie adaptacji oka do natężenia światła. Podawana razem z żelazem wspomaga leczenie niedokrwistości, jest niezbędna w przemianie witaminy B6 i kwasu foliowego. Polecana jest szczególnie podczas ciąży i karmienia piersią, przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych i stresie, chorobach żołądka i wątroby, przy poparzeniach oraz stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych.

Niedobór (awitaminoza):
Przyczyną niedoboru jest dieta niskokaloryczna, niskobiałkowa, uboga w ryboflawinę. Szczególnie narażeni są wegetarianie oraz osoby nadużywające alkoholu lub narkotyków. Objawami niedoboru jest tzw. zespół ustno-oczno-genitalny:
Wczesne objawy:
- pieczenie warg, języka i jamy ustnej,
- język przybiera ciemnowiśniowe zabarwienie,
- pęknięcia w kącikach ust (tzw. zajady),
- pieczenie i swędzenie oczu, uczucie pisaku pod powiekami,
- wrażliwość na światło,
- pogorszenie widzenia o zmroku,
- bezsenność
Pogłębianie się niedoboru powoduje:
- zapalenie błon śluzowych jamy ustnej,
- zaczerwienienie oczu,
- uszkodzenie rogówki,
- zapalenie, łuszczenie i przetłuszczanie się skóry, także wokół krocza,
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy,
- depresję lub histerię,
- u kobiet ciężarnych zaburzenia i zahamowanie wzrostu płodu
Inne objawy:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- kurcze mięśniowe,
- drżenie,
- zawroty głowy,
- włosy i paznokcie stają się matowe i łamliwe.
Całkowity niedobór praktycznie nie występuje.


Przedawkowanie (hiperwitaminoza):
Nadmiar ryboflawiny jest wydalany z moczem, nadając mu jaskrawożółtą barwę. Przy przedawkowaniu występują nudności, wymioty i ciemny mocz.


Źródła w pożywieniu:
- sery twarogowe i podpuszczkowe,
- mleko,
- jaja,
- jogurty,
- nerki i wątroba wieprzowa,
- wątroba drobiowa,
- drożdże,
- kiełkujące ziarna zbóż,
- migdały,
- ciemnozielone warzywa (np. kapusta, brokuły, brukselka, szparagi, szpinak)
- owoce tj. awokado, banany, morele,
- łosoś.