Słownik badań lekarskich

Kubki smakowe

Podstawowe informacje

Encyklopedia leków
Neurologia
Otolaryngologia

Kubki smakowe - chemoreceptory zlokalizowane na powierzchni języka odpowiedzialne za odczuwanie smaku. Człowiek posiada około 9000 kubków smakowych położonych w największej ilości na bocznej powierzchni brodawek okolonych języka.

Każdy kubek smakowy składa się z 50 komórek nabłonkowych, z których około 20 to komórki zmysłowe wrażliwe na substancje chemiczne. Pozostałe są komórkami podporowymi i podstawnymi. Komórki budujące kubki smakowe podlegają nieustannej wymianie - przeciętnie żyją 10 dni. Do podstawy kubka smakowego dochodzi kilkadziesiąt włókien nerwowych przekazujących informacje do ośrodków smaku obecnych w ośrodkowym układzie nerwowym.

Kubki smakowe położone w różnych częściach języka odbierają 5 smaków:

  • gorzki - najlepiej odczuwany w obrębie nasady języka,
  • słony - jego receptory rozłożone są na całej powierzchni języka,
  • kwaśny - odbierany w bocznej części języka,
  • słodki - odczuwany na koniuszku języka,
  • umami - odpowiedzialny za odbiór smaku L-aminokwasów, głównie glutaminianu.

  • Porozmawiaj z farmaceutą
    Infolinia: 800 110 110

    Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
    Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

    Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

    Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

    Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

    Dostępna w
    Dlaczego DOZ.pl
    Niższe koszta leczenia

    Darmowa dostawa do Apteki
    Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

    Bezpieczeństwo

    Weryfikacja interakcji leków.
    Encyklopedia leków i ziół

    Wsparcie w leczeniu

    Porady na czacie z Farmaceutą.
    E-wizyta z lekarzem specjalistą.

    Newsletter

    Bądź na bieżąco z DOZ.pl

    Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

    Zamnij