Słownik badań lekarskich

Substancje antyodżywcze

Podstawowe informacje

Encyklopedia leków
Dietetyka

Są to substancje obecne w pokarmach ograniczające wykorzystanie substancji odżywczych lub substancje wywierające negatywny wpływ na organizm. Dzielimy je na:

- substancje naturalnie występujące w żywności,
- zanieczyszczenia przedostające się do żywności w trakcie procesów technologicznych,
- dodatki do żywności.

Do substancji naturalnych zaliczamy m.in:
- amigdalinę (migdały, pestki wiśni, brzoskwini) która pod wpływem kwasu żołądkowego rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór.
- goitryna (mleko krów karmionych paszami) zaburzająca funkcje tarczycy,
- solanina (niedojrzałe ziemniaki) uszkadzająca przewód pokarmowy i układ nerwowy,
- toksyny grzybów.


Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij