
Słownik badań lekarskich
Trójglicerydy
Podstawowe informacje
- Encyklopedia leków
-
GastroenterologiaDietetykaDiagnostyka laboratoryjnaChoroby wewnętrzne
Trójglicerydy są jedną z frakcji lipidów występujących we krwi. Stanowią podstawowy substrat energetyczny ustroju oraz składnik tkanki tłuszczowej.
Materiał: krew.
Norma: nie przekracza 150mg/dl lub 1,7 mmol/l
Zwiększone stężenie triglicerydów we krwi jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Przekroczenie normy może być spowodowane przez:
- zaburzenia w gospodarce tłuszczowej uwarunkowane genetycznie: hiperlipidemie pierwotne, złożoną hiperlipidemię, hipertriglicerydemia,
- otyłość,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- cukrzycę,
- niedoczynność tarczycy,
- zespół nerczycowy,
- niewydolność nerek,
- zapalenie trzustki,
- dnę moczanową,
- leki tj.: doustne środki antykoncepcyjne, niektóre beta-blokery, diuretyki tiazydowe,
- ciążę.