Słownik badań lekarskich

Czucie smaku

Podstawowe informacje

Encyklopedia leków
Chirurgia szczękowo - twarzowa
Medycyna rodzinna
Neurologia

Czucie smaku – rodzaj czucia odbieranego przez chemoreceptory pokrywające kubki smakowe położone na języku. Reagują one tylko wtedy, kiedy substancja wywołująca czucie smaku rozpuszczona jest w śluzie pokrywającym ich powierzchnię.

Włókna nerwowe przewodzące impulsy z komórek smakowych przebiegają w nerwach czaszkowych: VII (twarzowym), IX (językowo-gardłowym), X (błędnym) i w strunie bębenkowej. Droga przewodząca impulsy z receptorów do mózgu składa się z czterech neuronów. I neuron czuciowy odbierający czucie smaku znajduje się w zwojach nerwów czaszkowych: VII, IX i X.

II neuron mieści się w jądrze pasma samotnego, skąd pasmem samotnym docierają do III neuronu, czyli ciała jądra brzusznego tylno-przyśrodkowego wzgórza. IV neuron znajduje się w korze mózgu w zakręcie zaśrodkowym. Pobudliwości komórek smakowych może znacznie osłabnąć, jeśli wcześniej przez pewien czas działał na nie ten sam związek.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij