Heparyna

Heparyna - polisacharyd będący naturalnym czynnikiem zapobiegającym krzepnięciu krwi. Jej działanie jest szybkie, ale krótkotrwałe. Wytwarzana jest przez komórki tuczne, makrofagi i komórki śródbłonka naczyń. Występuje we wszystkich tkankach, głównie w wątrobie, płucach i mięśniach.

Działa hamująco na proces krzepnięcia krwi, a zwłaszcza hamuje przejście protrombiny w trombinę i działanie trombiny na fibrynogen. Dodatkowo aktywuje enzymy odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi. W większych stężeniach może hamować agregację trombocytów (płytek krwi) i ich adhezję do ściany naczyń zapobiegając tworzeniu się skrzepów przyściennych.

Heparyna jest stosowana jako lek przeciwzakrzepowy u chorych po zabiegach chirurgicznych, u osób unieruchomionych, w żylnej chorobie zakrzepowo-zatorowej oraz w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych.