Słownik badań lekarskich

Sok jelitowy

Podstawowe informacje

Encyklopedia leków
Gastroenterologia
Dietetyka

Sok jelitowy - wytwarzany jest przez gruczoły jelitowe znajdujące się w błonie śluzowej jelita cienkiego w ilości od 3 do 6 litrów na dobę. Sok jelitowy ma odczyn zasadowy i wydzielany jest pod wpływem bezpośredniego drażnienia błony śluzowej przez przesuwającą się treść pokarmową oraz pośrednio pod wpływem hormonów żołądkowo-jelitowych.Sok jelitowy zawiera enzymy trawienne rozkładające związki znajdujące się w treści jelitowej:
a) aminopeptydazy, które rozkładają peptydy do aminokwasów.
b) enzymy rozkładające kwasy nukleinowe.
c) enzymy rozkładające wielocukry i dwucukry do jednocukrów.
d) lipazę hydrolizującą tłuszcze

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij