odżywianie - kompendium wiedzy o chorobach i objawach, leki i zioła, leczenie i porady zdrowotne

ilość artykułów: 134

Artykuły o: odżywianie

Encyklopedia zdrowia (30)

Acesulfam – organiczny związek chemiczny stosowany jako słodzik.
Antyoksydanty – związki chemiczne posiadające możliwość neutralizowania wolnych rodników.
Błonnik – grupa substancji występujących w pożywieniu, które nie są trawione w układzie pokarmowym.
Chirurgiczne leczenie otyłości – najbardziej skuteczna metoda leczenia skrajnej otyłości.
Lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) są jedną z frakcji lipoprotein, czyli kompleksów białkowo-lipidowych, które transportują cholesterol we krwi.
Lipoproteiny o małej gęstości (LDL) są jedną z frakcji lipoprotein, czyli kompleksów białkowo-lipidowych, które transportują cholesterol we krwi.
Choroba Leśniowskiego-Crohna należy do nieswoistych zapaleń jelit.
CLA – sprzężony kwas linolowy. Znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego – wytwarzają go m.in. krowy.
Efekt jo-jo – wahania masy ciała polegające na przemiennym chudnięciu i tyciu.
Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteiny i gliadyny. Znajduje się one w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień.
Głodówka – metoda polegająca na czasowym powstrzymywaniu się od spożywania pokarmów.
Ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia powinna być dostosowana do wieku, płci, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy oraz warunków życia.
Indeks glikemiczny – klasyfikacja produktów spożywczych na podstawie wpływu na stężenie glukozy we krwi.
Jadłowstręt psychiczny to zespół chorobowy, którego podstawą jest dążenie do utraty masy ciała.
Kaloria – historyczna jednostka ciepła zdefiniowana przez Nicolasa Clementa w 1824. Jest równa około 4,2 J.
Należna masa ciała – masa ciała odpowiednia do wieku i płci. Masę należną oblicza się według poniższych wzorów:
Niedobór wzrostu to wysokość ciała poniżej odpowiednich norm dla płci i wieku.
Otyłość – choroba, w której zbyt duże nagromadzenie tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju niekorzystnych efektów zdrowotnych.
Podstawowa przemiana materii (PPM) – ilość energii niezbędna do utrzymania podstawowych funkcji życiowych.
Prebiotyk - substancja obecna w pożywieniu, która wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Według definicji WHO probiotyki to żywe organizmy, które podane w odpowiedniej dawce przynoszą korzystny efekt zdrowotny.
Puste kalorie – termin dietetyczny określający wysoko-energetyczne pokarmy, najczęściej silnie przetworzone, które mają niską wartość odżywczą.
Siara - gęsty żółty płyn gromadzący się w piersiach jeszcze w czasie ciąży.
Stan odżywienia – stan zdrowia człowieka będący skutkiem wykorzystania składników odżywczych obecnych w zwyczajnie przyjmowanym pożywieniu.
Substancje antyodżywcze - substancje obecne w pokarmach ograniczające wykorzystanie substancji odżywczych lub substancje wywierające negatywny wpływ na organizm.
Preparaty stanowiące źródło skoncentrowanych składników odżywczych i innych składników o działaniu fizjologicznym.
Układ pokarmowy (trawienny) obejmuje narządy przewodu pokarmowego służące do odżywiania organizmu.
Wady żywieniowe – zaburzenia prowadzące do nieprawidłowego dostarczania składników odżywczych do ustroju.
Wskaźnik WHR – wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka.
Żarłoczność psychiczna jest zaburzeniem charakteryzującym się okresami obżarstwa i nadmiernym skupianiem się na kontroli masy ciała.

Leki (2)

Produkty w ofercie online (1) - Portal Dbam o Zdrowie