dieta - kompendium wiedzy o chorobach i objawach, leki i zioła, leczenie i porady zdrowotne

ilość artykułów: 280

Artykuły o: dieta

Encyklopedia zdrowia (30)

Antyoksydanty – związki chemiczne posiadające możliwość neutralizowania wolnych rodników.
Aspartam – syntetyczny środek używany jako środek słodzący w produktach spożywczych.
Błonnik – grupa substancji występujących w pożywieniu, które nie są trawione w układzie pokarmowym.

BMI

BMI (ang. body mass index) – wskaźnik masy ciała.
Cellulit - właściwie lipodystrofia to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej połączone z patologicznymi zmianami w tkance podskórnej.
Chirurgiczne leczenie otyłości – najbardziej skuteczna metoda leczenia skrajnej otyłości.
Lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) są jedną z frakcji lipoprotein, czyli kompleksów białkowo-lipidowych, które transportują cholesterol we krwi.
Lipoproteiny o małej gęstości (LDL) są jedną z frakcji lipoprotein, czyli kompleksów białkowo-lipidowych, które transportują cholesterol we krwi.
Dieta 1000 kcal - głównym założeniem diety 1000 jest ograniczenie dziennej dawki kalorycznej przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Dieta Cambridge - opiera się na stosowaniu dietetycznego środka spożywczego, który należy spożywać trzy razy dziennie.
Dieta kapuściana - każdego dnia podstawą menu jest kapuściana zupa - niskokaloryczna, bogata w witaminę C, regulująca pracę jelit oraz usprawniająca przemianę materii.
Dieta kopenhaska - zwana także szwedzką lub trzynastodniową. Program żywieniowy opierający się na stosowaniu z góry ustalonego menu przez dokładnie 13 dni. Nie są dopuszczane żadne odstępstwa od reguł i menu, gdyż oznaczają one zakończenie diety niepowodzeniem.
Dieta Kwaśniewskiego (nazywana przez zwolenników dietą optymalną) to niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa dieta, propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego.
Efekt jo-jo – wahania masy ciała polegające na przemiennym chudnięciu i tyciu.
Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteiny i gliadyny. Znajduje się one w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień.
Głodówka – metoda polegająca na czasowym powstrzymywaniu się od spożywania pokarmów.
Ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia powinna być dostosowana do wieku, płci, aktywności fizycznej, wykonywanej pracy oraz warunków życia.
Kaloria – historyczna jednostka ciepła zdefiniowana przez Nicolasa Clementa w 1824. Jest równa około 4,2 J.
Należna masa ciała – masa ciała odpowiednia do wieku i płci. Masę należną oblicza się według poniższych wzorów:
Otyłość – choroba, w której zbyt duże nagromadzenie tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju niekorzystnych efektów zdrowotnych.
Piramida żywieniowa - zasady prawidłowego żywienia określa się w postaci tzw. piramidy żywieniowej.
Podstawowa przemiana materii (PPM) – ilość energii niezbędna do utrzymania podstawowych funkcji życiowych.
Prebiotyk - substancja obecna w pożywieniu, która wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Według definicji WHO probiotyki to żywe organizmy, które podane w odpowiedniej dawce przynoszą korzystny efekt zdrowotny.
Puste kalorie – termin dietetyczny określający wysoko-energetyczne pokarmy, najczęściej silnie przetworzone, które mają niską wartość odżywczą.
Stan odżywienia – stan zdrowia człowieka będący skutkiem wykorzystania składników odżywczych obecnych w zwyczajnie przyjmowanym pożywieniu.
Substancje antyodżywcze - substancje obecne w pokarmach ograniczające wykorzystanie substancji odżywczych lub substancje wywierające negatywny wpływ na organizm.
Wady żywieniowe – zaburzenia prowadzące do nieprawidłowego dostarczania składników odżywczych do ustroju.
Wskaźnik WHR – wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka.
Zdrowe żywienie - jego zasady zostały ujęte w tzw. piramidzie żywieniowej.

Leki (282)

Zioła (1)

Produkty w ofercie online (12) - Portal Dbam o Zdrowie