Podstawowe informacje | |
---|---|
Skład | rozszczepione, inaktywowane wirusy grypy zawierające antygeny |
Postać | zawiesina do wstrzykiwań |
Kategoria | Stosowane w zakażeniach (przeciwinfekcyjne) |
Specjalności | Immunologia kliniczna Choroby zakaźne i pasożytnicze Medycyna rodzinna |
Działanie | szczepionka przeciw grypie |
Profilaktyka grypy u dorosłych i dzieci po ukończeniu 6 miesiąca życia. Szczepionka jest zalecana dla osób z grup podwyższonego ryzyka, szczególnie dla ludzi starszych (powyżej 60 roku życia.) i/lub osób z następującymi schorzeniami: choroby układu krążenia, choroby metaboliczne (cukrzyca), mukowiscydoza, przewlekłe choroby układu oddechowego, przewlekła niewydolność nerek, wrodzony lub nabyty niedobór odporności. Szczepienie przeciw grypie jest także zalecane osobom o zwiększonym ryzyku zakażenia ze względu na wykonywany zawód (np. personel medyczny).
Szczepionkę podaję się domięśniowo, dorosłym w mięsień naramienny, u niemowląt i małych dzieci w przednio-boczną część uda. O podaniu szczepienia decyduje lekarz. Szczepionkę przechowywać w temperaturze od 2 do 8 stopni Celciusza, nie zamrażać. Chronić od światła.
Odczyny miejscowe (zaczerwienienie, ból, zasinienie, obrzęk, stwardnienie w miejscu podania) oraz odczyny ogólne (gorączka, złe samopoczucie, dreszcze, zmęczenie, ból głowy, wzmożona potliwość, bóle mięśni, bóle stawów). Objawy te z reguły ustępują samoistnie w okresie 2 dni od szczepienia.
Gdy masz nadwrażliwość na jaja kurze, białko kurze lub którykolwiek ze składników szczepionki, cierpisz na infekcje przebiegające z gorączką. Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. W ciąży stosować jedynie w przypadku, gdy istnieją wyraźne wskazania do uodpornienia ze względu na możliwość zakażenia. Szczepionka może być stosowana w okresie karmienia piersią.