Dlaczego warto pić herbatę?
Ewa Gąsecka

Dlaczego warto pić herbatę?

Znamy wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona). Po wodzie jest najczęściej pitym napojem na świecie. Dowiedz się więcej, czym się różnią i jakie mają właściwości zdrowotne.

Herbata - co to takiego?

Herbata jest naparem z pąków i liści wiecznie zielonego krzewu z rodzaju Camelia, z ząbkowanymi skórzanymi listkami.

Ma białe do różowych, nieduże i wonne kwiaty oraz małe brunatne, zdrewniałe owoce.

Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, w największej ilości w Chinach i Indiach, ale także poza Azją. Do produkcji wykorzystuje się pączki i liście, z które poddaje się suszeniu, czasami fermentacji.

Zielona herbata - odmładza i oczyszcza

Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia.

Dzięki temu zachowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty, charakterystycznych dla świeżych liści.

Jej właściwości zdrowotne są od tysiącleci wykorzystywane w medycynie chińskiej. Współczesne badania wskazują, że w zielonej herbacie można znaleźć całe bogactwo antyoksydantów, przede wszystkim grupę związków polifenolowych o nazwie katechiny. Są one silnymi antyoksydantami biorącymi udział w likwidacji wolnych rodników uszkadzających komórki i prowadzących do nowotworów, starzenia się organizmu, miażdżycy.

W zielonej herbacie naukowcy znaleźli związek o nazwie – galusan epigalokatechiny, w skrócie EGCG. Badania ujawniły, że jest on przynajmniej sto razy bardziej skuteczny niż witamina C oraz przynajmniej dwadzieścia pięć razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie naszych komórek.

W chwili obecnej trwają badania nad zdrowotnymi właściwościami zielonej herbaty. Z tych przeprowadzonych do tej pory można wnioskować, bez twardych dowodów, że może mieć ona właściwości:

  • Przeciwmiażdżycowe
  • Obniżające poziom całkowitego cholesterolu i podnoszenie „ dobrego” HDL
  • Przeciwnowotworowe
  • Poprawiające metabolizm i ułatwiające spalanie tłuszczu
  • Ochronne w stosunku do wątroby
  • Regulujące poziom cukru we krwi
  • Obniżające ciśnienie tętnicze

Zielona herbata zawiera kofeinę (teinę), a także inne związki o działaniu słabiej od kofeiny, pochodne ksantyny, m.in. teobrominę, teaninę i teofilinę. W odniesieniu do tej samej objętości gotowego napoju szacuje się, że typowo zaparzona zielona herbata zawiera dwu lub trzykrotnie mniej kofeiny niż przeciętnie zaparzona kawa.

Właściwa temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju zielonej herbaty, ale najczęściej jest to między 80 °C a 90 °C, a czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut.
Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty to gunpowder, longjing (lung ching), sencha.

Czarna herbata - pobudza i chroni przed próchnicą

Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

Podczas, gdy herbata zielona zawiera więcej katechin, czarna obfituje w bardziej złożone flawonoidy, które również mają działanie przeciwutleniające.

Obniża ona ciśnienie krwi, poprawia przy tym krążenie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Zaletą czarnej herbaty jest jej działa pobudzające - zawiera dużo teiny, więcej niż zielona. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych, co jest wykorzystywane przy zatruciach pokarmowych. Dzięki dużej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

Ma jednak pewną wadę – zawiera związki, taniny, które hamują wchłanianie żelaza, nie należy wiec popijać nią posiłków. Należy zaleć ją wrzącą wodą i parzyć 3-4 minuty.

Czerwona herbata - pomaga walczyć z nadwagą

Herbata czerwona jest herbatą półfermentowaną. Szczególnym uznaniem cieszy się fermentowana bardzo powoli chińska Pu-Erh.

Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki powolnemu procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach.

Czerwona herbata zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały oraz witaminę C. Zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza oraz jest dobrym rozwiązaniem dla osób wrażliwym na kofeinę.

Obecne w czerwonej herbacie flawonoidy są odpowiedzialne za jej charakterystyczny smak i aromat oraz mają właściwości przeciwutleniające.

Nie była ona poddana tak dużej ilości badań jak zielona i czarna, ale podejrzewa się, że obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm i ma swój udział w walce z nadwagą. Należy ją parzyć 5 minut pod przykryciem zalewając wodą o temperaturze 90-100°C.

Biała herbata - pobudza i orzeźwia

Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie raz w roku, na wiosnę. Młode listki zawierają 3 razy więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu.

Produkcja tej herbaty odbywa się według tradycyjnych, bardzo rygorystycznych zasad, niektóre gatunki nadal zbierane są ręcznie. Hoduje się ją jedynie w Chinach i na Sri Lance. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.

Zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, która intensywnie pobudza i orzeźwia. Posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne ze wszystkich znanych herbat, trzy razy większe niż zielona herbata ze względu na dużą ilość polifenoli.

Należy parzyć ją ok. 8-10 minut w temperaturze 75 - 90 stopni C. Zaparzona daje jasny kolor, odznacza się delikatnym smakiem o subtelnym aromacie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lekka jak piórko. Skuteczne odchudzanie

    Nie wszyscy rozumiemy w taki sam sposób, czym jest skuteczne dieta. Czy nie powtarzamy ciągle tych samych błędów chudnąc i tyjąc na przemian? Może błąd tkwi w naszym myśleniu? Dowiedz się, jak ustrzec się porażki w odchudzaniu.

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Podjadanie kontra odchudzanie

    Zdarza się, że mamy nadwagę, mimo że jemy nieduże, nietłuste, raczej zdrowe posiłki. Co jest najczęstszą przyczyną takiego stanu rzeczy ? Przeczytaj i przeanalizuj swoje nawyki, czy nie dotyczy to także Ciebie!

  • Czym są probiotyki i prebiotyki?

    Coraz częściej w szczególnych sytuacjach zdrowotnych lekarze zalecają nam dostarczenie organizmowi probiotyków i prebiotyków, czy to w postaci żywności je zawierającej, czy w postaci preparatów które można kupić w aptece. Co oznaczają te nazwy i jakie maja znaczenie dla zdrowia człowieka? Dowiedz się więcej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij