Truskawki – witaminy, wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Gdzie się je wykorzystuje?
Karolina Dereń

Truskawki – witaminy, wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Gdzie się je wykorzystuje?

Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat, który doskonale pasuje do deserów owocowych, wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające. Czy każdy może je spożywać? 

Owoce to ważny składnik naszej diety. Zawierają witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz substancje biologicznie aktywne. Jedne z najbardziej popularnych i lubianych owoców to truskawki. Czym charakteryzują się truskawki oraz jakie korzyści płyną z ich spożywania?

Truskawki – charakterystyka 

Truskawki to obecnie najczęściej uprawiane owoce spośród jagodowych, mimo że należą do jednego z najmłodszych gatunków roślin sadowniczych. Wywodzą się z poziomki, a dokładniej powstały poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomek  chilijskiej oraz wirginijskiej – przez botanika Antoine’a Nicolasa Duchesne’a. Pozwoliło to uzyskać wspaniały efekt: duże, soczyste owoce, które dziś znamy pod nazwą truskawka (Fragaria ananassa). W sklepach pojawiły się one po raz pierwszy w Londynie, około 1830 roku. Wcześniej uznawano je jako przywilej, na który mogły sobie pozwolić jedynie osoby zamożne, gdyż ich cena była bardzo wysoka.  

Obecnie truskawki uprawia się wszędzie tam, gdzie panuje klimat umiarkowany. Swoją popularność truskawki zawdzięczają charakterystycznemu aromatowi, smakowi oraz dzięki temu, że są dobrym źródłem składników bioaktywnych.  

Truskawki – wartości odżywcze, kalorie, witaminy, składniki mineralne i IG 

Truskawki są niskokaloryczne, w 100 g (szklanka truskawek waży ok. 150 g) znajduje się około 32 kcal. Zawartość białka w analogicznej ilości wynosi 0,67 g, węglowodanów 7,68 g, natomiast tłuszczu 0,3 g.

Składniki mineralne, jakie występują w truskawkach, to między innymi potas (153 mg w 100 g), wapń (16 mg w 100 g), fosfor (24 mg w 100 g), magnez (13 mg w 100 g), mangan (0,386 mg w 100 g). Owoce te zawierają błonnik pokarmowy w ilości ok. 2 g w 100 g.

Do witamin, których udział w owocach truskawki jest największy, należy zaliczyć witaminę C (aż 58,8 mg w 100 g, dla porównania w analogicznej ilości cytryny występuje 53 mg), witaminę K, a także foliany. Indeks glikemiczny (IG) truskawek jest niski i wynosi 40.  

Powiązane produkty

Właściwości truskawek – na co pomogą? 

Truskawki są bardzo dobrym źródłem witaminy C – znajduje się w nich znaczna jej ilość, większa niż na przykład w cytrynie, z którą witamina C najczęściej jest kojarzona. Witamina ta spełnia wiele funkcji w naszym organizmie, bierze udział między innymi w biosyntezie kolagenu, znacznie wpływa na przyswajanie żelaza, działa łagodząco i skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych, zwłaszcza przeziębienia. Jako przeciwutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu i ich pochodne, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Działanie to może zapobiegać między innymi rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów.

Oprócz witaminy C truskawki obfitują również w inne przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy. W truskawkach znajdziemy również błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wiąże się z zapobieganiem rozwojowi nowotworów jelita grubego. 

Zastosowanie truskawek – przetwory i preparaty z truskawkami 

Truskawki są cennym surowcem, zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i przetwórstwa. W przemyśle przetwarzane są na różnego rodzaju soki, kompoty, dżemy, a także mrożonki. Właściwy sposób mrożenia wpływa nieznacznie na wartość odżywczą truskawek, dlatego warto wybierać je, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców. 

Oprócz tego na sklepowych półkach można znaleźć truskawki liofilizowane, czyli poddane procesowi, podczas którego – w dużym skrócie – z produktu zostaje usunięta naturalnie występująca w nim woda.  

Truskawki w pielęgnacji skóry

Truskawki znalazły również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, a ich ekstrakty dodawane są do różnego rodzaju maseczek i kremów. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Dużą popularnością cieszy się również olej z pestek (nasion) truskawki. Produkt ten jest cennym źródłem antyoksydantów, gamma-tokoferolu, kwasu linolowego, alfa-linolenowego i kwasu oleinowego. Olej z orzeszków truskawki stosowany jest w pielęgnacji skóry suchej uszkodzonej oraz dojrzałej.

Truskawki – gdzie kupić, jakie wybierać, jak przechowywać? 

W sezonie warto kupować polskie truskawki, lokalnie, wspierając miejscowych rolników. Truskawki co prawda są dostępne przez cały rok w większości sklepów, zimą poza sezonem sprowadzane są z cieplejszej strefy klimatycznej. Ich wygląd zwykle jest bardzo imponujący, ale smakowo trudno im zastąpić truskawki sezonowe.  

Warto wybierać truskawki, których struktura jest jędrna, bez nagnieceń, a owoce mają przyjemny, swoisty aromat. Truskawki nie powinny być zawilgocone, na przykład w wyniku nieprawidłowego pakowania, ponieważ wtedy będą bardziej podatne na psucie się. Na truskawkach absolutnie nie powinno być śladów pleśni, gdyż takie truskawki nie nadają się do spożycia. 

Dowiedz się, jak powstaje pleśń na żywności.

Zakupione truskawki powinny być przechowywane w lodówce, aby jak najdłużej zachowały świeżość.  

Przeciwwskazania do spożywania truskawek 

Głównym przeciwwskazaniem jest alergia na truskawki. Objawem uczulenia po zjedzeniu truskawek mogą być wypryski na skórze, pokrzywka, silnie swędząca wysypka. Inne symptomy alergii na truskawki to wymioty, biegunki, nudności, bóle brzucha, wzdęcia i kolki. Uczelnie często objawia się również jako obrzęk jamy ustnej, języka, policzków, warg, który pojawiaja się po spożyciu truskawek.

Najpoważniejszą reakcją po zjedzeniu truskawek jest reakcja anafilaktyczna, stanowiąca zagrożenie życia i wymagająca natychmiastowej interwencji medycznej. Alergia częściej występuje u dzieci, a objawy uczulenia zwykle zmniejszają nasilenie lub ustępują wraz z wiekiem.  

Zdrowe przepisy z truskawkami 

Deser truskawkowo-jagodowy 

Składniki: 

  • truskawki – 0,5 szklanki, 
  • czarne jagody – 2 garści, 
  • jogurt naturalny – 4 łyżki, 
  • kasza kuskus – 4 łyżki, 
  • miód – 1 łyżeczka,  
  • płatki migdałów – 1 łyżka. 

Sposób przygotowania: kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić. Przełożyć do miseczki, wymies zać z jogurtem i miodem.Dodać jagody oraz truskawki, posypać płatkami migdałów. 

Koktajl owocowy 

Składniki:  

  • kefir – 1 szklanka,  
  • truskawki – 1 garść, 
  • banan – 0,5 sztuki, 
  • siemię lniane – 1 łyżeczka. 

Sposób przygotowania: wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. 

  1. A. Banaś, A. Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, „Medycyna Rodzinna”, nr 19 (3) 2016. 
  2. N. Bieszczad, P. Gąsior, A. Rogoza, Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna”, nr 20 (1) 2017. 
  3. M. Jarosz (red.), Normy żywienia dla populacji Polski ich zastosowanie, Warszawa 2020. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij