Diabetyk i świąteczne dania – co może jeść cukrzyk podczas świąt?
Katarzyna Turek-Kawecka

Diabetyk i świąteczne dania – co może jeść cukrzyk podczas świąt?

Każda osoba chorująca na cukrzycę, a szczególnie ta, która jest bezpośrednio po diagnozie, zastanawia się, co będzie mogła zjeść w zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Czy trzeba liczyć każdą kalorię i każdy gram węglowodanów? Czy należy odmawiać sobie wszystkiego, czy można najeść się na zapas, skoro na co dzień pilnuje się założeń diety? Które świąteczne dania są najlepszym wyborem, a które najgorszym dla cukrzyka?

  1. Na co diabetyk powinien zwrócić uwagę przy świątecznym stole? 
  2. W jaki sposób osoba z cukrzycą może zmodyfikować potrawy dla siebie? 
  3. Które tradycyjne dania świąteczne są odpowiednie dla osób z cukrzycą? 
  4. Co z osobami leczącymi cukrzycę insuliną? 
  5. Najważniejsza rada świąteczna dla diabetyków 

Czego zdecydowanie powinny unikać osoby pilnujące poziomu glukozy we krwi, a na co mogą sobie bezkarnie pozwolić? Wśród osób chorujących na cukrzycę zaobserwować można zarówno tych bardzo restrykcyjnie podchodzących do diety w święta, jak i tych, którzy zupełnie zapominają o swojej chorobie, kiedy widzą dania na świątecznym stole. Żadne rozwiązanie nie jest jednak do końca dobre. 

Na co diabetyk powinien zwrócić uwagę przy świątecznym stole? 

Osoby chorujące na cukrzycę, jeśli nie chcą mieć większych problemów z poziomem cukru podczas biesiady świątecznej, powinny trzymać się kilku prostych zasad.

Dobrze jest robić sobie przerwy od jedzenia, aby poziom glukozy miał czas opaść. Złym rozwiązaniem jest ciągłe jedzenie przez kilka dni. 

Kolejną rzeczą, na którą należałoby zwrócić uwagę, jest wybieranie jak największej ilości jedzenia z niskim indeksem glikemicznym (dowiedz się więcej o diecie z niskim indeksem glikemicznym). Jeśli już chcemy zjeść coś z wyższym IG i większą ilością cukrów prostych, to warto dołączyć to do posiłku bogatego w białko i zdrowe tłuszcze. Przykładowo: lepiej będzie zjeść świątecznego pierniczka bezpośrednio po karpiu czy świątecznym obiedzie niż pomiędzy posiłkami. 

Warto, robiąc sobie przerwę od jedzenia, wyjść na spacer. Ruch zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Co za tym idzie – pomaga obniżać poziom cukru we krwi po spożytym posiłku. Dodatkowo delikatny ruch pozwala szybciej strawić spożyte pokarmy i zwiększa ilość spalonych kalorii. 

Warto pamiętać, że menu świąteczne nie jest dodatkiem do codziennego jadłospisu, ale go zastępuje. Jeśli na stole znajdzie się wiele produktów – zarówno bardziej wyjątkowych, świątecznych, jak i spożywanych na co dzień – to warto wybrać te, do których nie ma się dostępu każdego dnia. Szkoda objadać się pieczywem, ziemniakami czy sokami. Lepiej wybierać dania wyjątkowe, które można spróbować tylko raz czy kilka razy w roku. 

W związku z większym wyborem jedzenia lepiej wybrać mniejsze porcje poszczególnych potraw niż nakładać sobie standardowo duże na talerz. Dzięki umiarowi można spróbować wszystkich dań, bez wyrzutów sumienia. 

W jaki sposób osoba z cukrzycą może zmodyfikować potrawy dla siebie? 

Jeśli osoba z cukrzycą chciałaby zadbać o zawartość swojego talerza także w święta, to warto zamienić kilka produktów, przygotowując świąteczne dania. Oto kilka wskazówek na świątecznej diety dla diabetyków:  

  1. Zjadaj do każdego posiłku jak największą ilość warzyw – dzięki temu, będziesz mieć większe uczucie sytości; niższy będzie także indeks glikemiczny takiego posiłku. 
  2. Zamiast cukru i miodu używanego do przygotowywania deserów lepiej wybrać erytrytol, stewię lub ksylitol. Są to naturalne substancje słodzące, mające niski indeks glikemiczny oraz świetnie nadające się do przygotowania dań. 
  3. W przypadku pieczenia ciast warto przygotować sernik – ma sporo białka, trochę tłuszczu; jeśli przygotuje się go bez spodu, może stanowić pełnowartościowy posiłek. Świetnie sprawdza się także serniko-makowiec. 
  4. Przygotowując uszka czy pierogi, możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej. Gdy jednak zjesz trzy uszka i dwa pierogi, to nic się strasznego nie stanie, jeśli będą ze zwykłej mąki. 
  5. Jeśli na Twoim stole pojawiają się gołąbki, to zamiast białego użyj ryżu brązowego lub kaszy gryczanej, bądź jęczmiennej. 
  6. Nie dosładzaj kompotu z suszu, w związku z tym, że zawiera sporo cukrów prostych, które przeszły z owoców do napoju. Wypij go bezpośrednio do posiłku, nie popijaj go przez całe święta. 
  7. Zrób domową masę makową, samodzielnie upiecz sernik. Pozwoli Ci to na uniknięcie dużej ilości niepotrzebnego cukru. 
  8. Unikaj – szczególnie w dużych ilościach – słodyczy, takich jak pierniczki, kluski z makiem czy kutia. Mają one dużą zawartość cukrów prostych i mało białka, a przez to wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chcesz spróbować takich dań, to zjedz ich małą porcję. 
Dowiedz się, czy makowiec jest wskazany dla cukrzyków - sprawdź na DOZ.pl

Powiązane produkty

Które tradycyjne dania świąteczne są odpowiednie dla osób z cukrzycą? 

Na tradycyjnym stole można znaleźć dania, które osoby z cukrzycą mogą jeść bez obaw o swój poziom cukru (jeśli tylko nie są dodatkowo dosładzane). Zaliczyć można do nich: 

  • śledzie, 
  • zupę grzybową, 
  • barszcz czysty, 
  • zupę rybną, 
  • rybę po grecku (bez smażenia w panierce), 
  • karpia w galarecie, 
  • kapustę z grzybami, 
  • kapustę z grochem, 
  • bigos, 
  • sałatkę jarzynową, 
  • wszystkie inne sałatki i surówki, 
  • pieczone mięsa i pasztety. 

Są to dania, które spożyte w większych ilościach w trakcie świątecznej biesiady dostarczą wystarczającą ilość białka, pewną ilość tłuszczy i pozwolą na spróbowanie pozostałych dań z wyższym indeksem glikemicznym. 

Co z osobami leczącymi cukrzycę insuliną? 

Osoby, które stosują iniekcje z insuliny, powinny zwrócić uwagę na wszystkie spożywane węglowodany – zarówno w posiłkach, jak i napojach. Obliczyć należy ilość wymienników węglowodanowych, uwzględnić ewentualną aktywność fizyczną i obliczyć odpowiednia dawkę insuliny jak na co dzień, zgodnie z zaleceniami współczesnych metod insulinoterapii. Okres świąteczny nie zmienia w tym kontekście za wiele.

Gdy spożywane dania okazują się być zbyt skomplikowane i uda się tylko na oko ocenić ilość wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych, wtedy – jeśli podana ilość będzie zbyt mała – można podać korektę, a jeśli zbyt duża – zjeść coś dodatkowego.

Warto pamiętać, że święta absolutnie nie zwalniają z wykonywania pomiarów poziomu glukozy we krwi. 

Najważniejsza rada świąteczna dla diabetyków 

Pamiętaj, że święta są przede wszystkim po to, aby miło spędzić czas z najbliższymi i nie zamartwiać się jednym zjedzonym uszkiem w barszczu. Wybieraj większe ilości dań z niskim indeksem glikemicznym, jedz z umiarem dania z większą ilością cukrów prostych i pamiętaj, że święta trwają tylko trzy dni, a nie kilka tygodni. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij