Rośliny o trujących owocach – część 2
Katarzyna Szulik

Rośliny o trujących owocach – część 2

W drugiej części przeglądu roślin o trujących owocach przyjrzymy się bliżej krzewom i drzewom stanowiącym zagrożenie nie tylko latem. Koniecznie uważajmy na cis, który pod czerwoną osłonką kryje trujące nasiona, a także na ostrokrzew, czyli popularny dodatek do świątecznych wieńców.

Kalina koralowa

Czerwone owoce kaliny wyglądają wyjątkowo smacznie, ale nie dajmy się zwieść – ich zjedzenie wywoła poważne problemy żołądkowe. Równie niebezpieczny może być kontakt z liśćmi i korą rośliny, które przez wzgląd na zawartość saponin podrażniają również skórę. Kalina nie jest silnie trująca, ale po przetworzeniu może nić bazą syropów i konfitur,. Stosuje się je głównie w celach leczniczych, do łagodzenia kaszlu, bo ich smak uznawany jest za nieprzyjemny.

Kruszyna pospolita

Owoce krzewu są bardzo podobne do owoców czarnego bzu lub borówek, ale rosną pojedynczo, a nie w kiściach. Ich zjedzenie może wywołać wymioty i biegunkę, a także zawroty głowy, a nawet zapaść. Jej działanie bywa traktowane leczniczo, pod warunkiem, że owoc jest stosowany w niewielkich ilościach, zwłaszcza w preparatach ułatwiających trawienie.

Powiązane produkty

Jałowiec sabiński (sawina)

Jego owoce są niepozorne, ale zaliczają się do jednych z najsilniej trujących, o czym przypomina bardzo nieprzyjemny zapach. Zjedzenie nie tylko owoców, ale też liści krzewu jałowca może wywołać paraliż układu nerwowego, mdłości, silne pobudzenie, duszności i zaburzenia rytmu serca. Silnie trujący jest również olejek z jałowca – zaledwie 6 kropel wyciągu może doprowadzić do śmierci.

Ostrokrzew kolczasty

Choć kojarzy się z dekoracjami świątecznymi, owoce ostrokrzewu pozostają na drzewach niemal przez cały rok, więc stanowią stałe zagrożenie. Zjedzenie czerwonych jagód ostrokrzewu może spowodować bóle żołądka, biegunkę, wymioty, senność, a nawet paraliż i zaburzenia pracy serca, ale spożycie nawet dużych ilości nie prowadzi do śmierci.

Cis pospolity

Charakterystyczne, czerwone owoce cisu pojawią się dopiero jesienią, ale już teraz warto poznać ich potencjalnie trujące działanie. Paradoksalnie, zjedzenie apetycznie wyglądającej, czerwonej osłonki nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Prawdziwe zagrożenie kryje się w igłach i nasionach okrytych osnówką, które mogą powodować zaburzenia rytmu serca, z zatrzymaniem krążenia włącznie, więc roślina jest śmiertelnie niebezpieczna. Konsekwencjami zatrucia są również problemy żołądkowe i oddechowe, a także krwiomocz związany z uszkodzeniem nerek i ogólne osłabienie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij