Olej z kryla antarktycznego - nowość dla serca

O pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na serce i układ krwionośny nie trzeba dziś nikogo przekonywać.

Rezultaty wielu badań naukowych na całym świecie potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Najczęściej spotykanym źródłem kwasów omega jest olej z tłustych ryb morskich. Jednak od kilku lat rosnącą popularnością i uznaniem cieszy się olej z kryla. Skąd to zainteresowanie? Powodów jest kilka.

Olej z kryla to niezwykle bogate źródło kwasów omega. Nie są to jednak klasyczne związki spotykane w oleju rybim.

W przypadku standardowych olejów z ryb, kwasy omega-3 występują w postaci trójglicerydów lub etyloestrów. W oleju z kryla, kwasy omega-3 są w postaci fosfolipidów, które są niezbędnymi elementami strukturalnymi każdej żywej komórki i wchodzą w skład błon komórkowych.

Jak olej z kryla wpływa na pracę serca?

Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe z kryla antarktycznego charakteryzują się powolnym i stabilnym wzrostem ich poziomu we krwi utrzymującym się nawet przez 12 godzin! Znacząco wzrasta także ich wykorzystanie w organizmie.

Dodatkową zaletą oleju z kryla jest obecność w jego składzie naturalnej astaksantyny – jednego z najsilniejszych znanych obecnie antyutleniaczy.

Usuwa ona wolne rodniki, które są przyczyną wielu niekorzystnych procesów w organizmie. Wolne rodniki utleniają m.in. zły cholesterol. Powstaje wówczas tzw. forma oxy-LDL, która związana jest ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy, czy choroby niedokrwiennej serca.

Skuteczność działania astaksantyny oraz jej przewaga nad innymi antyutleniaczami wynika z faktu, iż wbudowuje się ona w poprzek błony komórkowej chroniąc jej strukturę z obydwu stron.

Dzięki swojej unikalnej strukturze, znakomicie chroni fosfolipidy błon komórkowych oraz inne lipidy organizmu przed uszkodzeniami związanymi z utlenianiem. 

Wzmacnia nie tylko serce

Poza swoim korzystnym działaniem dla serca i układu krążenia, astaksantyna wykazuje również szereg innych prozdrowotnych właściwości - m.in. wzmacnia ona poziom ochrony oczu, przeciwdziała procesom starzenia się skóry oraz zwiększa ochronę przeciwko promieniowaniu UV.

Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega 3 w oleju z kryla występują w postaci fosfolipidów, dzięki temu wchłaniają się zdecydowanie lepiej od formy z ryb. Dzieje się to za sprawą fosfolipidowemu połączeniu, które zwiększa wykorzystanie tych niezbędnych kwasów w organizmie.

Niebanalny skorupiak

Kryl antarktyczny (Euphausia superba) to mały skorupiak bytujący w morzu do złudzenia przypominający krewetkę. Kryle zamieszkują one tylko najczystsze akweny na Ziemi, są to głównie wody antarktyczne, znajdujące się poza niekorzystnym wpływem przemysłowego środowiska.

Mały kryl jest jednym z ważniejszych ogniw łańcucha pokarmowego i zaliczany jest do tzw filtratorów – bezkręgowców wodnych odżywiających się cząsteczkami organicznymi odfiltrowanymi z wody.

Szczętki, bo tak też są nazywane kryle, same stają się źródłem pokarmu m.in. dla ryb, wielorybów, fok, pingwinów czy albatrosów.

Dobroczynny olej z kryla

Olej z kryla, zawarty w preparacie Gold Krill, odznaczony został prestiżowym znakiem MSC - Rady Zarządzania Zasobami Morskimi.

Znak ten jest dowodem pochodzenia z połowów prowadzonych metodami przyjaznymi morskiemu środowisku naturalnemu.
 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus