
Jak jedzą Polacy? Co warto zmienić w naszej codziennej diecie?
Polska kuchnia nie należy do najzdrowszych - tłusty bigos, flaki, pierogi ze skwarkami, smażone mięsiwa i spora ilość ziemniaków. Dietetyk Anna Rudnicka postanowiła podsumować najczęściej popełniane błędy żywieniowe rodaków. Na jej liście znalazły się:
- nieregularne spożywanie posiłków – spowalnia przemianę materii; sprawia, że organizm nabiera tendencji do magazynowania kalorii w postaci tkanki tłuszczowej
- za duża ilość wędlin i mięsa w diecie – zakwasza organizm
- zbyt duże spożycie soli – zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ilość wapnia wydalanego z moczem (co może prowadzić do osteoporozy) oraz podwyższa ryzyko powstania nadciśnienia tętniczego
- za duża ilość cukru (m.in. w postaci słodyczy) - jest główną przyczyną próchnicy, może także prowadzić do otyłości
- obróbka żywności poprzez smażenie na dużej ilości tłuszczu – potrawa przygotowana w ten sposób jest znacznie bardziej kaloryczna i ciężkostrawna
O czym zapominamy?
Prawidłowo zbilansowaną dietę opiera się, nie tylko na eliminacji niektórych składników spożywczych, ale również na uzupełnieniu swoich posiłków o wartościowe produkty.
Pamiętaj:
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów – dzięki temu zmniejszysz ryzyko wystąpienia niedoborów składników pokarmowych
- Jedz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu – są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Codziennie spożywaj produkty pełnoziarniste – zawierają błonnik ułatwiający trawienie; według piramidy żywienia, powinny stanowić Twoje główne źródło energii w ciągu dnia
- Uzupełnij codzienny jadłospis o produkty mleczne – zawierają wapń i żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają proces trawienia
- 1/3 codziennej diety powinny stanowić owoce i warzywa – zawierają błonnik, są także bogate w mikro- i makroelementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
- Pij przynajmniej 2,5 litra wody dzienni
* Anna Rudnicka – współautorka książki „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”
Bibliografia:
Helena Ciborska, Anna Rudnicka „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, PZWL 2010