×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Właściwości guarany

Guarana (Paullinia cupana) jest rośliną pochodzącą z rejonów Brazylii. W owocu tej rośliny znajduje się nasiono bogate w kofeinę (zawartość kofeiny sięga w nim 4-6%, według niektórych źródeł do 7,5%). Roślina ta zawiera również teobrominę i teofilinę, jednak w mniejszych ilościach. Zawartość kofeiny w ziarnach guarany jest niemal 4 razy większa niż w ziarnach kawowca i innych roślinach.

Ze względu na zawartość kofeiny już od dawnych czasów w medycynie wykorzystuje się ekstrakt z nasion guarany. Surowiec może być wysuszony i zmielony na proszek lub mieszany z wodą i ponownie suszony w postaci kulek lub lasek.

W niektórych krajach do dziś żuje się nasiona guarany, głównie w celu zmniejszenia uczucia zmęczenia, zarówno fizycznego jak i psychicznego. W Europie guaranę sprzedaje się najczęściej w postaci tabletek lub jako dodatek do napojów.

Efekt pobudzający i stymulujący kofeiny pochodzącej z nasion guarany jest porównywalny do tego, który pojawia się po wypiciu filiżanki zaparzonej kawy, jednak trwa zdecydowanie dłużej. Guarana jest określana jako roślina o właściwościach adaptogennych. Pozwala zwiększyć wytrzymałość organizmu w sytuacji stresowej oraz szybciej i łatwiej koncentrować się mimo trudnych warunków.

Guarana, jako źródło kofeiny, jest składnikiem preparatów złożonych o właściwościach prokognitywnych, czyli poprawiających koncentrację, skuteczność nauki, pamięć i zdolności poznawcze. Guarana wchodzi też w skład wielu preparatów ułatwiających, zapamiętywanie i uczenie się. Może więc okazać się pomocna na etapie wzmożonej pracy intelektualnej czy w czasie sesji egzaminacyjnej.

Guarana wpływa również na syntezę komórek tłuszczowych, hamuje adipogenezę, czyli powstawanie komórek tłuszczowych. Ponadto uważa się, że guarana hamuje uczucie głodu, z tego względu często jest dodawana do suplementów diety wspomagających odchudzanie i utratę masy ciała. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Jak wyżej wspomniano, nasiona guarany pomagają w zmniejszeniu zmęczenia psychicznego. Z tego względu wyciąg z nasion guarany można znaleźć w składzie wielu preparatów w połączeniu z witaminą B6. Witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych.

Guarana obecna w suplementach diety może być zalecana jako uzupełnienie diety dla osób, które odczuwają osłabienie, zmęczenie oraz spadek witalności i brak energii oraz dla osób, które chcą wspomóc swoją sprawność psychiczną i koncentrację.

Guaranę znajdziemy również w popularnych napojach pobudzających i energetyzujących, dostępnych w sklepach spożywczych.

Warto podkreślić, że należy sięgać po nie z rozwagą. Istnieją doniesienia o wystąpieniu poważnych stanów kardiologicznych, również u młodych, zdrowych osób, po przedawkowaniu napojów bogatych w kofeinę. Szczególną ostrożność powinny więc zachować osoby, których życie toczy się szybkim tempem, trudno im znaleźć czas na sen i regenerację. Spożycie tego typu napojów w nadmiernej ilości może mieć poważne konsekwencje.

Czy preparaty z guaraną są dla wszystkich bezpieczne?

Preparatów zawierających wyciąg z nasion guarany nie należy stosować u osób z nadciśnieniem tętniczym, chorobami przewlekłymi oraz u chorujących na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Nie zaleca się również stosowania u kobiet w ciąży oraz u dzieci.

Czy nadmiar guarany szkodzi?

Poza wspomnianym powyżej ryzykiem przedawkowania kofeiny, nadmierne spożycie preparatów z guaraną może mieć efekt przeczyszczający. Warto na koniec podkreślić, że preparaty dostępne bez recepty powinny być używane według zaleceń producenta, a napoje bogate w kofeinę i wyciągi z guarany stosowane z umiarem.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. N. D. S. Lima, E. P. Numata, L. M. S. Mesquita i in., Modulatory Effects of Guarana (Paullinia cupana) on Adipogenesis, „Nutrients”, nr 9 (6) 2017.
  2. K. Matjakowska, Ł. Szeleszczuk, M. Zielińska-Pisklak, Właściwości farmakologiczne leków oraz preparatów pochodzenia roślinnego o działaniu nootropowym – zastosowanie w farmakoterapii, „Lek w Polsce”, nr 6 (7) 2017.
  3. N. Smith, A. L. Atroch, Guaraná's Journey from Regional Tonic to Aphrodisiac and Global Energy Drink, „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, nr 7 (3) 2010.

Podziel się: