Naturalne olejki – kosmetyki wszystkomogące

Naturalne olejki to podstawa kosmetyki naturalnej – są bazą maści, kremów czy olejów do masażu. Spektrum ich działania jest niezwykle urozmaicone – od olejów nawilżających, przez natłuszczające, spowalniające procesy starzenia, po wspomagające leczenie stanów chorobowych skóry.

Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin: najczęściej z nasion lub pulpy owocowej. W surowej postaci mają przeróżne właściwości kosmetyczne i lecznicze, zawierają witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Są składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych i głównym elementem demakijażu olejami. Dobrze dobrany do skóry olejek działa cuda.

Jak używać olejków naturalnych?

Przede wszystkim obserwuj własną cerę i nie ufaj do końca napisom na opakowaniu. Może się zdarzyć, że jakiś olej czy kosmetyk zawierający olej dedykowany twojemu typowi cery zupełnie się nie sprawdzi. Stosuj niewielką ilość kosmetyku z olejkami lub samego oleju – są one bardzo wydajne i wystarczy odrobina stosowana regularnie, aby zauważyć efekty pielęgnacyjne. Lepiej stosować olej rzadziej niż zbyt często, ponieważ może to prowadzić do przesuszenia skóry. Warto zamiennie używać kilku różnych olejów o odmiennych właściwościach. 

Jakie oleje wybierać? 

Na rynku mamy do wyboru oleje rafinowane i nierafinowane. Te pierwsze zostały oczyszczone z substancji zapachowych, smakowych i kolorystycznych – a przy okazji również np. witamin. Olejów nierafinowanych nie poddano obróbce po wyciśnięciu, dlatego często bywają mętne, ciemne, intensywnie pachną oraz mają charakterystyczny smak. Cechuje je także niska trwałość. Oczywiście korzystniejsze są oleje nierafinowane, ponieważ zawierają całe bogactwo składników czynnych. 

Olej z konopii siewnych

Popularnie zwany olejem konopnym, coraz częściej stosowany w kosmetykach naturalnych – opakowania oznaczone charakterystycznym konopnym liściem. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, 6 i 9, które stanowią ok. 75% oleju. Zawiera duże ilości witamin: E, D, A i K oraz fitosteroli, fosfolipidów, chlorofilu i składników mineralnych. Działa ochronnie i przeciwbakteryjnie, łagodzi podrażnienia i regeneruje naskórek. Reguluje wytwarzanie sebum, przez co doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem. Zmniejsza świąd oraz wpływa łagodząco przy chorobach skórnych takich jaj egzema czy łuszczyca. Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry i zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne. Odpowiedni dla większości typów cery, a zwłaszcza dla mieszanej, dojrzałej, trądzikowej i z chorobami dermatologicznymi.

Olej arganowy

Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzew arganowych, które rosną na terenie Maroka, i stąd nazywany jest „płynnym złotem Maroka” . Wytwarzany jest przez małe spółdzielnie kobiece.

Olej arganowy jest jednym z najcenniejszych olejów kosmetycznych. Ma działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne, ochronne, ujędrniające i wygładzające.

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6 i omega-9. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i związków fenolowych ma silne właściwości antyoksydacyjne. Używa się go zwłaszcza w kosmetykach do twarzy, włosów, dłoni i paznokci. Szczególnie odpowiedni dla skóry suchej, dojrzałej, alergicznej i trądzikowej. U niektórych osób stosowany zbyt często może przesuszyć skórę. 

Olej jojoba

Olej jojoba to tak naprawdę wosk o płynnej konsystencji. Tłoczy się go z rosnącego w Ameryce Północnej i Południowej drzewa jojoba.

Ma skład zbliżony do ludzkiego sebum, dzięki czemu jest bardzo dobrze tolerowanym olejem. Wykazuje działanie łagodzące, ochronne i kojące.

Wykorzystywany jako dodatek do kremów, serum, odżywek do włosów i paznokci czy olejków do czyszczenia twarzy. Ze względu na obecność skwalanu przedłuża trwałość zapachów i dlatego może być używany jako dodatek do naturalnych perfum. Skwalan to substancja aktywna w postaci bezbarwnego, bezzapachowego i transparentnego olejku, będącego naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstewki łoju na powierzchni skóry. Olej jojoba jest odpowiedni do każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza do mieszanej, suchej, dojrzałej, tłustej, trądzikowej, problemowej i z dermatozami. 

Olej kokosowy

Olej kokosowy to kolejny obok olejku arganowego i masła shea superolej kosmetyczny, zaliczany do najbardziej wartościowych na świecie. W kosmetyce używa się dwóch rodzajów: tłoczonego z kopry (suchych orzechów palmy kokosowej) oraz tłoczonego ze świeżego miąższu (bardziej polecany). Warto kupować odmianę nierafinowaną, pozyskiwaną w sposób ekologiczny.

Olej kokosowy ma działanie mocno nawilżające, natłuszczające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Polecany szczególnie dla skóry suchej, dojrzałej, łuszczącej się. Stosowany do bogatych w składniki kremów (zwłaszcza na noc), balsamów, maseczek do włosów.

Olej z oliwek

Olej z oliwek potocznie nazywany oliwą z oliwek to najłatwiej dostępny olej o długiej tradycji stosowania. Nierafinowana oliwa mocno regeneruje skórę, ale jest nieco tłusta i potrzebuje trochę czasu aby się wchłonąć. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe i natłuszczające. Zmiękcza oraz odżywia skórę i włosy, jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Polecana do skóry suchej, dojrzałej i łuszczącej się. Popularny składnik kremów, balsamów, maseczek, preparatów do włosów oraz paznokci, świetny dodatek do kąpieli.

Olej rokitnikowy

Olej rokitnikowy tłoczony jest z owoców rokitnika zwyczajnego i wyróżnia się silnymi właściwościami regeneracyjnymi. Używany wewnętrznie sprzyja leczeniu infekcji bakteryjnych. Nadaje kremom intensywny pomarańczowy kolor. Zawiera dużą ilość karotenoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne. Stanowi bogate źródło prowitaminy A, witamin E, K, P oraz z grupy B. Jest także źródłem rzadko spotykanego w olejach kwasu omega-7. Kwas omega-7 jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa na proces ziarninowania i regenerację naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego.

Olej rokitnikowy spowalnia procesy degeneracyjne komórki, osłabia wpływ promieniowania UV oraz promieniowania rentgenowskiego na skórę, a także uzupełnia niedobór witamin i mikroelementów. Odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, ale zwłaszcza dla: dojrzałej, suchej, zmęczonej, z bliznami, przebarwieniami, tłustej, łuszczącej się, z infekcjami grzybiczymi. Polecany również w atopowym zapaleniu skóry, co potwierdzają badania przeprowadzone na myszach przez grupę chińskich naukowców z The First Hospital of China University, Departament of Dermatology – wyniki sugerują, że olej z rokitnika ma korzystny wpływ na zmiany skórne podobne do AZS1

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest łatwo dostępny, szybko się wchłania, działa tonizująco i ściągająco – jest świetny do masażu. Wyróżnia się bardzo dużą zawartością NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych)  - stanowią ponad 90 % jego składu. Zawiera bardzo dużo witaminy E, flawonoidy, lecytynę oraz przeciwutleniacz rezweratol o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ponadto ma działanie oczyszczające i ściągające pory. Jest także źródłem witamin A, E, K i D, które pomagają utrzymać naturalną barierę lipidową skóry, wspomagają jej regenerację oraz wzmacniają naczynka. Polecany do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej, dojrzałej i naczyniowej.

Masło Shea

Masło shea (karite) to król maseł kosmetycznych, jeden z najczęściej używanych olejów na świecie. Występuje w dwóch postaciach: masła z Afryki Zachodniej, które jest gęste, pachnie chałwą i trudno się rozprowadza, oraz masła z Afryki Wschodniej, które ma bardziej mazistą konsystencję, pachnie lekko kwaśno-czekoladowo, łatwiej je rozsmarować i świetnie nadaje się jako smarowidło do twarzy. Nierafinowane masło shea przyspiesza gojenie się naskórka, nawilża, łagodzi podrażnienia oraz zmiany alergiczne. Zawiera prowitaminę A i witaminę E oraz wiele związków o charakterze przeciwutleniającym, które skutecznie chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i w naturalny sposób opóźniają procesy starzenia się skóry. Masło shea działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także poprawia elastyczność, jędrność i sprężystość skóry. Świetne dla skóry przesuszonej, dojrzałej, alergicznej i atopowej. Osoby z cerą tłustą i skłonnością do wyprysków powinny stosować je ostrożnie.

Źródła:

1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28873377


Podziel się: