Olej różany w kosmetyce

Róża to królowa kwiatów, symbol piękna, zmysłowości i miłości. Od starożytności stosowana nie tylko w celach leczniczych, ale również pielęgnacyjnych. W kosmetologii najczęściej jest wykorzystywana do produkcji olejku eterycznego i oleju różanego. Te dwa półprodukty służą do wytwarzania takich preparatów jak perfumy, woda różana, mydła czy kremy.

Różany olejek eteryczny jest jednym z najdroższych i najszlachetniejszych produktów zapachowych. Otrzymuje się go przez destylację parą wodną płatków kwiatów najczęściej z róży damasceńskiej (Rosa damascena) pochodzącej z Bułgarii. Ceniony przez przemysł perfumeryjny ze względu na intensywny, słodko-miodowy aromat. Wykorzystywany także w aromaterapii, dzięki właściwościom przeciwdepresyjnym, łagodzącym i przeciwbólowym.

Olej różany - „Olej młodości”

Oprócz olejku eterycznego z róży damasceńskiej bardzo popularny stał się olej różany z dzikiej róży (Rosa Canina), zwany olejem z róży rdzawej czy olejem z róży piżmowej. Najcenniejszy jest natomiast olej z dzikiej róży muszkatołowej (Rosa Mosqueta) pochodzący z Chile.

Olej różany pozyskuje się przez tłoczenie nasion róży. Posiada ciemnożółtą lub różowo-pomarańczową barwę i owocowo-kwiatowy zapach. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3-6-9), witaminy A, C, D i E, flawonoidy, karotenoidy oraz składniki mineralne (Na, K, Ca, P, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al).

Olej różany ze względu na właściwości regenerujące, nawilżające i antyoksydacyjne zwany jest „olejem młodości”. Dzięki obecności kwasu retinowego (pochodnej witaminy A) zapobiega powstawaniu zmarszczek, działa ujędrniająco i rozjaśnia skórę. Stosuje się go również do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej i przy trądziku pospolitym, ponieważ normalizuje pracę gruczołów łojowych oraz działa antybakteryjnie.

Witamina C

Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C jest polecany przy cerach suchych, dojrzałych i naczynkowych. Hamuje starzenie się skóry, chroni przed wolnymi rodnikami, zmniejsza przebarwienia oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

NNKT

Olej z dzikiej róży przyspiesza regenerację skóry, ponieważ zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (47% kwasu linolowego i ok. 33% kwasu linolenowego), przez co jest bardzo pomocny w leczeniu oparzeń, blizn (pooperacyjnych, potrądzikowych, pooparzeniowych) i rozstępów. Polecany jest także do skóry wrażliwej i uszkodzonej przez promieniowanie ultrafioletowe oraz przy łuszczycy, egzemie i stanach zapalnych.

Jego cenne składniki znalazły zastosowanie w preparatach dla dzieci i niemowląt oraz w kosmetykach do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych.

Jak go stosujemy?

Olej różany można nakładać bezpośrednio na skórę. Z powodzeniem zastąpi krem do twarzy, serum pod oczy czy balsam do ciała. Bardzo dobrze sprawdza się jako olej bazowy połączony z olejkami eterycznymi do masażu twarzy i ciała. Czysty olej zaleca się używać na całe włosy lub tylko na zniszczone końcówki - nadaje włosów gładkość, połysk i elastyczność.

Nierafinowany olej z dzikiej róży jest trudno dostępny ze względu na krótki termin ważności (ok. 8-10 tygodni). Należy go przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu oraz chronić przed promieniami słonecznymi.

Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus